Van maat L naar maatje XS door het Cambridge dieet

Ze was altijd wat steviger, maar rond haar twintigste kreeg Joyce, die toen ging samenwonen met haar vriend en aan het afstuderen was, last van overgewicht. Joyce danst graag in haar vrije tijd en het was bij een optreden tijdens carnaval dat ze merkte: er moet wat gebeuren, ik heb het te ver laten komen. Ze had al andere diëten geprobeerd, maar niets werkte. Ze miste de motivatie, die ze wel vond bij de 1 op 1 begeleiding van consulent Lydia van Cambridge Weight Plan.

Joyce zat in die tijd niet zo lekker in haar vel en had eten nodig om blij te worden. Bij een rotdag ging ze in de avond na het avondeten snacken, zoals een zak chips of een reep chocolade. Daarna baalde ze daarvan. Ze vond het lastig om zichzelf hierin te remmen. “Ik had altijd maar honger. Ik ervaarde stress door het afstuderen en ik verloor alle motivatie. Ik ben nu toch al dik, dacht ik, dus dan maakt die ene zak chips ook niet meer uit.”

Stok achter de deur

Het Cambridge dieet – afvallen doen we samen

Consulent Lydia de Vries (l) en cliënt Joyce (r)

De kilo’s vlogen eraan, ook al was het overgewicht niet voor iedereen zichtbaar. Joyce wist het door wijde kleding te verbloemen. Een vriendin van Joyce had het Cambridge dieet gedaan, wat haar heel goed was bevallen. Ze had snel resultaat en was enorm gemotiveerd. Precies waar Joyce naar op zoek was. Zodoende kwam ze bij consulent Lydia de Vries terecht. “Het Cambridge Weight Plan gaf mij echt een stok achter de deur. Ik kwam elke week bij Lydia om te wegen en je werkt met behulp van een flexibel en op maat gemaakt Stappenplan.”

Joyce mocht met stap drie beginnen, waarbij haar dieet bestond uit een combinatie van maaltijdvervangers en gezonde voeding. “Ik kreeg drie maaltijdvervangers per dag, zoals soep, een reep of een shake, en in de avond at ik groente en vlees of vis, een koolhydraatarme maaltijd.” Vijf maanden heeft Joyce in stap drie gezeten en raakte ze al snel kilo’s kwijt. “Ik ben uiteindelijk ruim een jaar lang elke week bij Lydia geweest om te wegen en te kletsen. Ze voelt als een vriendin voor mij. Tijdens die afspraken krijg je ook je producten voor de volgende week mee.”

Langzaam afbouwen

Na vijf maanden mocht Joyce naar stap vier, toen naar vijf, om vervolgens langzaam af te bouwen naar stap zes en zeven, wat betekent dat je steeds minder maaltijdvervangers gebruikt en steeds meer normaal eet volgens de schijf van vijf. “Vanaf stap vier had ik nog maar twee maaltijdvervangers en mocht ik in de middag brood eten. Bij de laatste stap eet je in principe normaal, maar mag je, als je dat wilt, nog een maaltijdvervanger gebruiken.”

Na ongeveer acht maanden was Joyce op haar streefgewicht. Het hielp haar dat het resultaat snel zichtbaar was. Mensen in haar omgeving begonnen het ook te zien. “Daarnaast hebben de wekelijkse bezoekjes aan Lydia mij enorm geholpen. Elke week ging ik wegen en zag ik weer dat ik was afgevallen. Het is me reuze meegevallen.”

In bikini zonder je te schamen

Joyce is nu een half jaar klaar met het Cambridge dieet en het gaat goed met haar. Ze blijft op gewicht, ze sport regelmatig en ze kan, als dat nodig is, nog bij Lydia terecht voor begeleiding. Ze hebben nog steeds contact. Soms is Joyce bang dat ze weer gaat aankomen en vindt ze het lastig als ze een week met veel verjaardagen heeft. “Dan eet ik toch snel wat meer, maar dan zorg ik ervoor dat ik de week erna weer wat gezonder eet. Maar ik ben echt gemotiveerd om het vol te houden en dat ik deze zomer mijn bikini aankan, zonder dat ik me hoef te schamen.”

Ze ervaart een verandering in haar leefstijl wat komt door het Stappenplan en het opbouwen van maaltijdvervangers naar normaal eten. “Het Stappenplan zorgt ervoor dat je lichaam rustig kan wennen. Ik eet nu op regelmatige tijden en heb nu veel meer een rem erop. Ik heb nog weleens dat ik ga snaaien, bijvoorbeeld in het weekend, maar dat is lang niet zo extreem als eerder.”

De verandering die Joyce ervaart, is niet alleen fysiek, maar ook mentaal. “Soms sta ik voor de spiegel en zeg ik tegen mezelf: ik ben niet meer dezelfde persoon als vroeger. Ik merk wel dat de fysieke verandering sneller gaat dan de mentale verandering. Daarom heb ik soms nog een gesprek met Lydia, voor dat stukje nazorg. Als ik nu kleding koop, is het maatje XS. Hiervoor had ik altijd maat L. Dan zei de verkoper of ik niet een XL nodig had. Vaak droeg ik een corrigerend hemd en nu draag ik strakke shirtjes en jurkjes.”

Meer zelfvertrouwen

Gezelligheid en eten gingen altijd hand in hand in Joyce haar leven. Als ze nu een film gaat kijken, eet ze in plaats van nacho’s een gezonde snack, zoals worteltjes. Ze heeft meer zelfvertrouwen, beweegt soepeler en heeft een betere conditie gekregen. Als ze nu voor een optreden het podium opgaat om te zingen en te dansen, heeft ze het gevoel dat ze er mag zijn. Kijk naar mij, denkt ze dan.

Joyce kan Cambridge Weight Plan zeker aanraden, ook als je al veel diëten hebt geprobeerd. “Juist door die 1 op 1 begeleiding en het Stappenplan houd je het vol en blijf je gemotiveerd. En ja, het volhouden is het zwaarste, maar ik weet dat het me lukt. Soms moet ik er weleens iets voor laten, zoals deze week op mijn verjaardag. Ik eet dan één gebakje, en niet zoals vroeger meer. Van Lydia heb ik geleerd dat goed, goed genoeg is. Het getal op de weegschaal zegt uiteindelijk niks. Het gaat erom dat je niet doorslaat en je alleen maar richt op afvallen, maar dat je blij bent met jezelf, en dat ben ik nu.”

Wil jij net als Joyce ook succesvol afvallen en op gewicht blijven? Kijk eens op de website van Cambridge Weight Plan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips