Wanneer begint een baby echt te zien?

Dit is een geleidelijk proces. Alle kinderen worden met blauwe ogen geboren, behalve kinderen met een zeer donkere huid. Pas na een half jaar krijgen ze hun definitieve oogkleur. Zodra een baby geboren is, kan hij of zij licht van donker onderscheiden. Baby’s kunnen niet tegen fel licht, dan sluiten ze hun ogen. Na de eerste weken volgen ze met hun blik voorwerpen in de omgeving. Als ze twee tot drie maanden oud zijn, kunnen ze gezichten herkennen en daarop reageren. Als ze drie maanden zijn, gaan ze in alle richtingen om zich heen kijken.

Wanneer begint een baby echt te zien

De eerste twee maanden bewegen hun ogen nogal eens onafhankelijk van elkaar en kijkt een baby afwisselend met het ene oog of het andere oog scheel, zowel naar binnen als naar buiten. Als het groeiproces normaal verloopt, moeten baby’s in de eerste levensmaanden beide ogen ook samen kunnen bewegen.

Als dit niet het geval is, is het raadzaam een oogarts te consulteren. Peuters en kleuters moeten altijd naar de huisarts en vervolgens naar een oogarts als zij scheel kijken, ook al is het maar in lichte mate. Als er ook maar enige twijfel bestaat over de gezichtsscherpte, moet een grondig oogonderzoek plaatsvinden door een (oog)arts.

Wat moet je doen als je denkt dat je baby niet goed ziet?

Allereerst is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Deze zal je vragen of er bepaalde oogziekten in de familie voorkomen.

Andere punten waarop hij zal letten zijn:
– houdt de baby steeds de handen voor of in de buurt van zijn ogen?
– reageert de pupil op licht?
– is er oogcontact?
– dwalen de ogen steeds af?
– ziet de pupil er grijs of wit uit wanneer er licht op valt?
– licht de pupil rood op bij terugkaatsend licht?

Het is belangrijk dat een baby van drie maanden of ouder met zijn ogen een opgestoken vinger kan volgen die heen en weer beweegt voor zijn ogen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips