Waarom heb ik op beide voeten likdoorns

Waarom heb ik op beide voeten likdoorns en eeltknobbels, terwijl mijn man er geen enkele heeft. Zijn vrouwen er vatbaarder voor dan mannen?
Likdoorns zijn stukjes verharde huid over de knobbels van de tenen en aan de zijkant van de kleine teen. Soms komen ze ook tussen de tenen voor. Likdoorns, ze worden ook wel eens eksterogen genoemd, zijn niet alleen ontsierend maar kunnen ook pijnlijk zijn. In feite gaat het om een eeltwoekering. Op plaatsen waar veel druk wordt uitgeoefend, en dit is onder andere op de knobbels van de tenen, wordt extra eelt gevormd. In het centrum van een eeltknobbel kan een uitholling, de zogenaamde pit, ontstaan, die ook weer ontstoken kan raken. In de buurt van eksterogen zitten ook vrijwel altijd eeltknobbels.

Sommige mensen hebben hun tenen in een wat afwijkende stand staan. Als er om dit uitsteeksel een strakke schoen zit, kan er op deze plaats een bursa ontstaan. Een bursa is een zakje met vocht, het zit in dit geval bij de gewrichten. De bursa doet voornamelijk dienst als stootkussen, maar kan ook ontstoken raken. In sommige gevallen ontstaat er op deze plaats ook nog extra botwoekering, waardoor de voet er nog lelijker uit gaat zien, de wrijving in de schoen toeneemt en als gevolg daarvan de pijn heviger wordt.

likdoorns

Een afwijkende vorm van de grote teen kan eventueel operatief rechtgezet worden, extra gevormd bot kan verwijderd worden. Het belangrijkste echter, en dit geldt in even sterke mate voor het voorkomen van likdoorns, is het voorkomen van wrijving tussen de tenen en de schoen. Veel mensen dragen schoenen die heel slecht passen. Met name schoenen met hoge hakken en bandjes kunnen erg knellen en hierdoor aanleiding geven tot het ontstaan van eeltwoekering of de vorming van een bursa. Omdat vrouwen vaker dan mannen te nauwe schoenen dragen, komen likdoorns ook meestal bij vrouwen voor.

Als likdoorns door een pedicure verwijderd zijn, maar de schoenen niet aangepast worden, komen de likdoorns op dezelfde plaats weer terug. Mensen die vaak op blote voeten lopen, kunnen het probleem niet helemaal omzeilen. Zij krijgen eeltafzettingen op hun voetzolen en op de randen van hun hielen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips