De overgang bespreekbaar maken? Doorbreek het taboe en lees hier alle tips en fabels

De overgang was vroeger iets wat je niet snel bespreekbaar maakte. Je ziet inmiddels echter steeds meer dat het taboe wordt doorbroken. Maar wat is de overgang precies en welke tips en fabels komen bij de overgang kijken? Hieronder hebben we een aantal belangrijke punten uitgelicht zodat je een goed beeld hebt over de overgang en de daarbij komende feitjes en fabels. 

De overgang en werken

De eerste verschijnselen van de overgang beginnen vaak als de vrouw tussen de 40 en 45 jaar oud is en duurt gemiddeld tussen de 2 en 10 jaar. Als we kijken naar de gemiddelde leeftijd waarbij vrouwen voor het laatst een menstruatie krijgen ligt dit op ongeveer 51 jaar. Wist je bijvoorbeeld dat tachtig procent van de vrouwen last heeft van overgangsverschijnselen? Hierbij kun je denken aan opvliegers, nachtelijk transpireren, slecht slapen, verminderde concentratie, stemmingswisselingen, vermoeidheid en gewrichtsklachten.

Veel vrouwen vinden het een taboe om over de overgang te praten, maar het is zeker goed om het hierover te hebben. Als je bijvoorbeeld vier dagen achter elkaar nauwelijks hebt geslapen en daarbij ook nog een opvlieger krijgt tijdens een belangrijke vergadering kan dit een impact hebben op je dagelijks functioneren. Probeer dit eens bespreekbaar te maken op werk en draag op deze manier ook jouw steentje bij om de overgang uit de taboesfeer te halen. Hierdoor geef je aan wat er speelt en kunnen jouw directe collega’s meer begrip opbrengen als je eventuele opvliegers en stemmingswisselingen ervaart.

Feit: Rook jij? Dan ga je mogelijk vervroegd in de overgang

Ben jij een roker en rook je gemiddeld meer dan een pakje sigaretten per dag? Dan is de kans groter dat je vervroegd in de overgang komt. Uit recent onderzoek is gebleken dat rokers gemiddeld 2 jaar eerder aan de beurt zijn als het gaat om de overgang. Rook jij dus meer dan een pakje per dag? Dan is het goed om hier rekening mee te houden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Fabel: Je kunt niets doen aan de overgang

Als vrouw krijg je hoe dan ook te maken met de overgang of je nou wilt of niet. Echter, is het een fabel dat je er niets tegen kunt doen. Er zijn namelijk verschillende verschijnselen die goed te behandelen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld extra op je gezondheid letten en is voldoende (gezond) eten en in beweging blijven van groot belang. Merk je dat je er zowel lichamelijk als geestelijk doorheen zit? Dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Een huisarts kan je namelijk doorverwijzen naar een verpleegkundig overgangsconsulent. Deze consulent kan je namelijk helpen om ervoor te zorgen dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt en dat is natuurlijk wel zo prettig.

In de overgang? Maak het bespreekbaar!

Hoewel het vroeger een groot taboe was, wordt het dat steeds minder. Merk jij dat je als vrouw in de overgang raakt? Dan is het goed om hierover in gesprek te gaan met mensen om je heen. Hierdoor weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat je mensen niet kwetst. Als je in de overgang zit kun je namelijk anders op mensen reageren en door deze mensen van tevoren te waarschuwen weten ze wat ze kunnen verwachten. Hierdoor houd je iedereen te vriend en kunnen mensen je helpen om deze periode goed door te komen. Mocht het echt niet helpen, dan is het aan te raden om een overgangsconsulent in te schakelen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips