Gemberthee

Gember is een specerij waarvan de wortelstok wordt gebruikt in gerechten. Je kan het op meerdere manieren consumeren, zo ook in de vorm van gemberthee. Gember is niet alleen lekker, het heeft ook meerdere gezondheidsvoordelen. Zo helpt gember tegen misselijkheid, ondersteunt het je immuunsysteem en kan het helpen bij het verminderen van pijn.

Wat is gember?

Gember komt oorspronkelijk uit Azië, waar het al eeuwen werd gebruikt voordat deze wortel naar Nederland kwam. Gember zelf is een plant met bloemen, maar de gemberwortel is wat gebruikt wordt in gerechten. Uit dezelfde familie als gember komen ook kardemom en kurkuma. 

De wortel is een bron van allemaal vitamines en mineralen, waaronder vitamine B1, B2, B6 en vitamine C. Ook bevat gember veel ijzer, magnesium, kalium, natrium, calcium, koper, zink en fosfor. Dit zijn allemaal stoffen die we nodig hebben voor een gezond lichaam. 

Gember wordt voor meerdere doeleinden gebruikt. Zo geeft het smaak aan gerechten, maar kan je het ook gebruiken om van kleine kwaaltjes af te komen. Hiervoor gebruiken we gemberextract, maar ook verse gember. Verse gember kan je gemakkelijk verwerken in gemberthee. 

Gemberthee kan geclassificeerd worden als kruidenthee, net zoals kamillethee en kardemomthee.

Waar is gemberthee goed voor?

Gemberthee wordt vaak voor de smaak gedronken, maar het drinken van gemberthee heeft meerdere voordelen voor je gezondheid.

De voordelen van gemberthee

Het helpt bij misselijkheid

Misselijkheid ontstaat door allerlei redenen, zoals wagenziekte, zwangerschap of ziekte. Gemberthee helpt om de misselijkheid te verlichten dankzij de stof “gingerol.” Gingerol zorgt voor de bittere smaak van de gember, maar het helpt ook om de verteringssnelheid van je maag te versnellen. Hierdoor is de kans kleiner dat je maagzuur naar boven komt tijdens de misselijkheid. 

Het verlaagt je bloeddruk

Onderzoek heeft uitgewezen dat gember een positieve invloed heeft op je bloeddruk, zeker wanneer je last hebt van een chronische hoge bloeddruk. 

Je valt makkelijker af

Gemberthee geeft je een verzadigt gevoel waardoor je minder trek hebt. Als gevolg hiervan zal je minder snel de neiging hebben om iets te eten, waardoor je gemakkelijker afvalt. Daarnaast zorgt het direct voor een goede vochtinname, wat ook een belangrijk onderdeel van afvallen is.

Het versterkt je immuunsysteem

Gember en gemberthee bevatten ontzettend veel antioxidanten. Deze antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress. Deze stress ontstaat wanneer je cellen energie verbranden en er vrije radicalen vrijkomen. Vrije radicalen brengen schade toe aan je cellen, waardoor zij minder goed functioneren. Antioxidanten vechten tegen deze vrije radicalen en helpen zo je lichaam te herstellen. Dit versterkt je immuunsysteem.

Het helpt bij menstruatiepijn

Gemberwortel kan de krampen van menstruatiepijn verlichten. Daarnaast zorgt het drinken van gemberthee voor een interne warmte die bijdraagt aan het verlichten van pijn. 

Het helpt bij de vertering

Wanneer je moeite hebt met naar het toilet gaan, of wanneer je veel misselijkheid ervaart tijdens het verteren van voedsel, kan gember dit verhelpen. Gember en gemberthee zorgen er namelijk voor dat je verteringssnelheid verhoogd, waardoor je gemakkelijker naar het toilet kan en minder snel misselijkheid ervaart. 

Het is ontstekingsremmend

Gember helpt om ontstekingen tegen te gaan en te verlichten. Uit een onderzoek uit 2011 is gebleken dat gember erg effectief is bij het behandelen van artritis en osteoporose (poreuze botten). Het helpt daarnaast ook bij spierpijn en hoofdpijn. 

Hoe kan je zelf gemberthee maken?

Gemberthee maken is helemaal niet zo lastig. Ook heeft het meerdere voordelen ten opzichte van een zakje gemberthee. Verse gemberthee bevat namelijk meer gingerol en heeft daardoor ook meer smaak. Daarnaast bevatten theezakjes vaak ook andere stoffen die je niet per se nodig hebt.

Gemberthee recept

Voor de basis van een verse gemberthee heb je slechts het volgende nodig:

gemberthee
  • Een stukje gember
  • Kokend water
  • Optioneel: een plakje citroen

Eerst was je de gember goed, zodat het vuil van de schil af komt. Je kan de gember ook schillen als je dat liever hebt. Vervolgens snijd je een aantal plakjes af en doe je deze in je glas. Als je dat lekker vindt, kan je ook een plakje citroen bij de gember leggen. Schenk daar het kokende water overheen en roer alles door elkaar. Drink de thee heet, maar niet zo heet dat je je mond verbrandt. 

Tip: vries de plakjes geportioneerd in

Heb je niet altijd verse gember in huis of wil je gewoon altijd direct gemberthee te kunnen zetten zonder eerst te hoeven snijden? Dan kan je kant en klare porties invriezen. Snijd een aantal plakjes en vries ze per portie in, in een bakje of zakje. Voeg daar eventueel een plakje citroen aan toe. Heb je zin in verse gemberthee, dan kan je de plakjes zo in je glas met kokend water stoppen. Zo combineer je de voordelen van verse gemberthee met het gemak van een kant en klaar theezakje.

Variaties op gemberthee

Gemberthee is lekker om op zichzelf te drinken, maar je kan ook wat lekkere variaties uitproberen.

  • Gember, kardemom en rozemarijn
  • Munt, gember en citroen
  • Gember, kaneel, kardemom, steranijs, kruidnagel en venkelzaad (dit smaakt naar een Chai thee)
  • Klassieke gemberthee met een beetje honing of agavesiroop

Waar kan je gemberthee kopen?

Wil je toch kant en klare theezakjes kopen? De meeste supermarkten verkopen pakjes met gemberthee, maar wanneer je een geconcentreerde variant wil, kan je het beste naar een gezondheidswinkel gaan. Daarnaast verkoopt elke supermarkt verse gember waarmee je zelf gemberthee kan maken. Let bij het kopen van verse gember echter op de volgende eigenschappen:

  • Stevigheid: een verse gember is steviger dan een oud stuk gemberwortel
  • Verkleuringen: donkere verkleuringen kunnen een teken zijn van schimmel. Vermijd deze.
  • Grootte: afhankelijk van hoeveel gember je eet, kan je het beste een klein tot middelgroot stuk kopen. Dan is de kans kleiner dat het stuk gemberwortel bederft. 

Waarschuwing: te veel is nooit goed

Hoewel sommige mensen gember te bitter vinden, heeft het drinken van gemberthee weinig nadelen. Let echter wel op dat je, zoals bij alle andere voedingsmiddelen, niet te veel drinkt.

Gebruik daarom maximaal 4 gram gember per dag. Je zal zien dat je hier sneller aan het limiet komt met verse gember dan met theezakjes. Dit komt doordat verse gemberthee een stuk meer gember bevat dan zakje gemberthee. Je kan dus meer zakjes gemberthee drinken dan verse gemberthee.

De reden hiervoor is dat een teveel aan gember kan leiden tot maagklachten, omdat de pittige eigenschappen de maag en darmen irriteren. Daarnaast verlaagt gember ook de bloeddruk, waardoor je een licht gevoel in je hoofd krijgt bij een te grote dosis.

Wanneer je bloedverdunners gebruikt is het verstandig om eerst met je huisarts te overleggen hoeveel van deze thee je mag drinken. Gember kan namelijk je bloed verdunnen. Slik je andere medicatie en wil je zeker weten of dat mag in combinatie met gember, neem dan contact op met je huisarts. 


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips