Ontdek de 12 voordelen van gemberthee

Gember is een veelzijdige knol waar je gemberthee van kunt maken. Verse gemberthee is heel makkelijk te maken. Het enige dat je nodig hebt, is heet water, wat gember en een schijfje citroen. Het is niet alleen heel makkelijk te bereiden, maar ook nog eens supergezond. Gember bevat namelijk tal van vitamines, mineralen, antioxidanten en essentiële oliën. Wat is gember nu precies? Wat zijn de gezondheidsvoordelen van gemberthee? En hoe maak je deze thee?

Wat is gember?

Gember wordt overal ter wereld gebruikt. Het is de wortelstok van de gemberplant, de Zingiber officinale. Kurkuma, kardemom en laos zijn andere bekende kruiden die uit de gemberfamilie afkomstig zijn. Gember vormt, samen met kurkuma en kardemom, de basis van kerriepoeder.

Gember heeft een sterke smaak. Je hebt er niet zoveel van nodig om er thee van te zetten of een gerecht op smaak te brengen. In China en India wordt al meer dan vijfduizend jaar gember gebruikt voor medicinale toepassingen. Dit zegt wel wat over de gezondheidsvoordelen die deze wortel oplevert. Een gemakkelijke manier om gember aan je dagelijkse menu toe te voegen, is door gemberthee te drinken.

Welke gezondheidsvoordelen biedt gemberthee?

Gemberthee biedt je tal van voordelen:

 • Vermindert misselijkheid
 • Vermindert stress
 • Verbetert de doorbloeding
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Zorgt voor een frisse adem
 • Verlicht spierpijn
 • Helpt bij afvallen
 • Beschermt tegen de ziekte van Alzheimer
 • Verlicht bij een pijnlijke keel
 • Reinigt je lichaam
 • Helpt bij tandpijn
 • Helpt bij het verminderen van migraine en hoofdpijn

Vermindert misselijkheid

Ben je misselijk? Dan kan het helpen om een kopje gemberthee te drinken. Gember verlicht ochtendmisselijkheid en misselijkheid door reisziekte. Door een kopje gemberthee met citroen te drinken, verlicht je de misselijkheid.

Vermindert stress

Als je veel stress ervaart, is het drinken van gemberthee een goede optie. Gember kalmeert de geest en het lichaam. Het helpt dus bij stressvermindering en dit zorgt er weer voor dat je een beter humeur krijgt. Wanneer je een bedrukte stemming op voelt komen, is het een aanrader om even pauze te nemen en een kopje gemberthee te drinken.

Verbetert de doorbloeding

Gember zit bomvol vitamines, mineralen en aminozuren die de doorbloeding verbeteren. Hierdoor krijgen alle cellen in je lichaam voldoende zuurstof.

Versterkt het immuunsysteem

Aangezien gember tal van goede voedingsstoffen bevat, kan gemberthee je immuunsysteem versterken. Ook beschermt het je tegen verkoudheid, griep en infecties.

Zorgt voor een frisse adem

Last van een slechte adem? Drink dan een kopje gemberthee. Dit reinigt je gehemelte, waardoor je een frisse adem krijgt.

Verlicht spierpijn

Gember helpt bij spierpijn. Na een intensieve training kan gemberthee de spierpijn verlichten.

Helpt bij afvallen

Wil je wat kilootjes kwijt? Dan kan gemberthee hierbij helpen. Gember versnelt de spijsvertering, helpt vet verbranden en verhoogt het metabolisme. Hierdoor kan het helpen bij gewichtsverlies.

Beschermt tegen de ziekte van Alzheimer

Diverse studies hebben al aangetoond dat gember het verlies van hersencellen kan vertragen.

Verlicht bij een pijnlijke keel

Gember is een natuurlijke pijnstiller met antibacteriële eigenschappen. Gemberthee met een schijfje citroen kan de zere keel verzachten.

Verlicht bij een verstopte neus

Heb je een verstopte neus? Probeer dan eens een kopje gemberthee met honing en kokosmelk. Het smaakt heerlijk, lost het slijm op en geeft het immuunsysteem een opkikker. Het drinken van gemberthee werkt slijmoplossend en helpt bij het verminderen van slijm.

Reinigt je lichaam

Gember heeft een zuiverende werking en reinigt het lymfestelsel. Je lymfeklieren zorgen ervoor dat de schadelijke stoffen uit je lichaam verdwijnen. Door gemberthee te drinken, zorg je ervoor dat gifstoffen uit je lichaam verdwijnen.

Helpt bij tandpijn

Als je tandpijn hebt, kun je gemberthee gebruiken. Je kunt de thee dan laten afkoelen en als mondspoeling gebruiken. Het verlicht snel de pijn. Dit komt, omdat de thee antibacteriële eigenschappen heeft. Zo kan de thee de zwelling, roodheid, wonden en kleine infecties genezen die met tandpijn samenhangen. Eventueel kun je rauwe gember ook over je tandvlees wrijven.

Vermindert hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn of migraine? Dan kan een kopje gemberthee de klachten wat verminderen. Het helpt vooral om de misselijkheid te bestrijden die gepaard gaat met migraine.

Waar moet je op letten als je gember koopt?

Wil je de gezondheidsvoordelen van gemberthee ervaren? En gember kopen? Dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten:

 • Voel goed hoe de gember aanvoelt: deze moet stevig zijn.
 • Let erop dat de gember geen zachte plekken of verkleuringen heeft.
 • Een groot stuk gemberwortel is ouder en pittiger van smaak dan een kleiner stuk.

Naast gemberthee kun je gember ook verwerken in een smoothie, vers sap of een gekookte maaltijd.

Hoe zet je goede gemberthee?

Voor goede gemberthee heb je alleen verse gember en water nodig. Eventueel kun je er wat ingrediënten aan toevoegen, zoals citroensap of een schijfje citroen, een beetje honing. Andere ingrediënten die je apart aan de thee kunt toevoegen, zijn kamillebloemen, kaneel of cayennepeper. Verder heb je een waterkoker nodig om het water te koken.

Dit heb je nodig voor één kopje gemberthee:

 • 200 ml heet water
 • Twee tot drie plakjes verse gember
 • Eén schijfje citroen
 • Eén tl honing
 • Optioneel: een kwart tl kurkuma

Zo maak je gemberthee

Was de citroen. Snijd een dun plakje van de citroen af en doe dit in een groot theeglas. Schil de gember en snijd deze in dunne plakjes. Eventueel kun je het ook met een dunschiller snijden. Voeg de plakjes bij de citroen. Giet heet water op de gember en de citroen. Laat de thee een paar minuten trekken. Voeg dan naar wens honing en kurkuma toe.

Hoeveel gemberthee mag je dagelijks drinken?

Net als met veel voedingsmiddelen is het verstandig om gemberthee met mate te drinken. Als je twee koppen gemberthee per dag drinkt dan kan je dit verschillende gezondheidsvoordelen opleveren. Gebruik je medicijnen? Overleg dan even met je arts of je gemberthee mag drinken.

Wanneer is het niet verstandig om gemberthee te drinken?

Gemberthee is dus heel gezond. Toch is het verstandig om de thee niet te drinken als je bloedverdunners gebruikt. Het verdunt je bloed. Verder kan gemberthee de afgifte van galzuur verhogen. Als je galstenen of problemen met je galblaas hebt, kan het gevaarlijk zijn om gemberthee te drinken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips