Wat is er tot nu toe bekend over het Coronavirus (COVID-19)
Op dit moment heerst de uitbraak van het Coronavirus het nieuws. Elke dag horen wij de dagelijkse update van het virus. Hoeveel mensen al geïnfecteerd zijn met het virus en welke nieuwe maatregelen er zijn genomen. Daarnaast worden ook dagelijks de adviezen van het RIVM herhaald, zodat mensen zich er aan houden. Het is belangrijk dat iedereen begrijpt hoe erg het virus is en hun uiterste best doet om zich aan de regels te houden. Saamhorigheid is een begrip dat veel gebruikt wordt als de manier om deze crisis te overwinnen.
Wat is het Coronavirus?
Het Coronavirus dat op dit moment heel Nederland in haar greep houdt, behoort tot een grote virusfamilie, meldt National Geographic. De meeste virussen zorgen voor relatief onschuldige ziekten, zoals verkoudheid. Maar je hebt ook virussen, zoals het Coronavirus, dat zorgt voor ernstige klachten en bij kwetsbare mensen zelfs kan leiden tot de dood. Het virus verspreidt zich via vochtdruppels als speeksel en slijm. Een besmet iemand kan iemand anders infecteren door middel van hoesten of niezen. Het virus begint in de longen en zorgt voor longontsteking-achtige verschijnselen, maar kan uitbreiden naar het hele lichaam. Daarom is het nieuwe virus erg gevaarlijk voor mensen die al een aandoening hebben, zoals diabetes of hart- of vaatziekten en oudere mensen.
Aantal besmettingen
In December 2019 brak het Coronavirus uit in de regio Wuhan in China. Op 27 februari werd de eerste melding van het virus in Nederland bekend. Op dit moment meldt het RIVM dat er bijna 3000 besmette mensen in Nederland zijn, waarvan inmiddels 106 patiënten zijn overleden. Van de 3000 mensen wonen 1012 besmette mensen in Noord-Brabant. Deze provincie telt op dit moment het hoogste aantal besmettingen in het land. Wel geeft het RIVM aan dat het werkelijk aantal besmettingen met het Coronavirus (COVID-19) hoger ligt dan vermeld, omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting wordt getest. Op NU.nl staat vermeldt dat het aantal bevestigde besmettingen wereldwijd op 200.000 ligt en 8000 patiënten als gevolg van het virus zijn overleden. Dat blijkt uit laatste cijfers van de John Hopkins University in de Verenigde Staten.
Tips en adviezen om besmetting te voorkomen
Het is erg belangrijk dat de verspreiding van het Coronavirus tegengegaan wordt. Dit hebben mensen zelf in de hand. Het RIVM roept mensen daarom op om zelf maatregelen te treffen, zoals het regelmatig wassen van je handen. Als je geen zeep of water in de buurt hebt, gebruik dan handalcohol. Als je moet hoesten of niezen doe dit dan in je elleboog. Met je hand ervoor kunnen vochtdruppels zich nog steeds verspreiden. Gebruik ook papieren zakdoekjes. Vermijd elke vorm van lichamelijk contact en houd 1,5 meter afstand van elkaar.
Wanneer bel je de huisarts?
Als je last hebt van verkoudheidsklachten, hoesten of koorts dan doe je er volgens het RIVM goed aan om thuis te blijven. Het is bij deze klachten niet nodig om de huisarts te bellen of om getest te worden op het virus. Blijf thuis totdat je een hele dag geen last meer hebt van deze klachten. Als je steeds zieker wordt en steeds moeilijker kan ademen dan is het verstandig om de huisarts te bellen. Ga niet naar de huisarts toe. Voor mensen die ouder zijn dan 70 jaar, mensen met een verminderde weerstand of mensen met een chronische ziekte geldt dat ze de huisarts moeten bellen bij koorts in combinatie met hoesten of moeilijk ademen.
Maatregelen tot nu toe
De overheid roept op om zoveel mogelijk thuis te werken. Daarnaast besloot het Kabinet op zondag 15 maart scholen en kinderdagverblijven te sluiten. Ook eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs moeten hun deuren sluiten. Doordat ondernemers door het virus in de problemen dreigen te komen, neemt het Kabinet ook verschillende maatregelen om hen te helpen. Ondernemers kunnen beroep doen op meerdere regelingen om te voorkomen dat ze in financieel zwaar weer terecht komen. Dat staat vermeldt op de site van Rijksoverheid.
Alleen spoedklachten en verpleeghuizen op slot
Verder zijn onder andere veel tandartsen, huisartsen en ziekenhuizen overgegaan tot het afzeggen van hun reguliere afspraken. Alleen spoedklachten worden nog behandeld. Daarnaast wordt iedereen verzocht om eerst telefonisch contact op te nemen. Langskomen mag niet. Ook nam het Kabinet 19 maart het besluit om verpleeghuizen op slot te doen. Bewoners van verpleeghuizen mogen vanaf 20 maart geen bezoek meer ontvangen. Voor bewoners die stervende zijn, wordt een uitzondering gemaakt. Dit werd bekend gemaakt op de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid. Ouderen zijn namelijk erg kwetsbaar voor het virus en hebben de grootste kans, samen met mensen met aandoeningen, om te overlijden.
Tekort aan mondkapjes
De bestrijding van het Coronavirus wordt steeds lastiger, mede dankzij het grote tekort aan mondkapjes in de zorg. Dat blijkt uit een document van het ministerie van Volksgezondheid, meldt RTL Nieuws. Zonder mondkapjes is het niet verantwoord voor huisartsen en ziekenhuizen om hun werk te doen. Daarom roepen zij op tot het inleveren van mondkapjes. Aan deze oproep wordt door meerdere mensen gehoor gegeven. Zo meldt RTL Nieuws dat een tandarts uit Amsterdam 5000 mondkapjes doneert aan het plaatselijke ziekenhuis en meldt AD dat Chinese Airlines aan KLM 20.000 mondkapjes en 50.0000 schenkt, die KLM op hun beurt weer schenkt aan het Erasmus MC. Ook meldt AD dat gedetineerden aan het werk worden gezet om mondkapjes te naaien. Er is dus ook saamhorigheid te zien in deze moeilijke tijd.
Wat moet je doen?
Op 19 maart herhaalde premier Rutte tijdens een persconferentie hoe belangrijk het is om 1,5 meter afstand te houden. Hij liet weten nog veel mensen te dichtbij elkaar te zien lopen. Veel mensen zijn zich nog niet voldoende bewust van het gevaar van het virus. Daarnaast zei hij dat je jezelf niet ziek hoeft te voelen om anderen te kunnen besmetten. Verder moeten mensen zich zoveel mogelijk houden aan de adviezen van het RIVM. Het is nu afwachten hoe het zich allemaal gaat ontwikkelen en welke maatregelen nog meer getroffen worden.
Voor meer informatie kunt u de website van de Rijksoverheid over het Coronavirus raadplegen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.