Leverkwalen

Een bekende leverkwaal is levercirrose, een verschrompeling van de lever, die meestal in verband wordt gebracht met alcoholmisbruik. Er zijn echter ook ander oorzaken mogelijk: bepaalde medicijnen (zoals kalmeringsmiddelen en antibiotica), schoonmaakmiddelen en oplosmiddelen, gevolg van hepatitis-B. Levercirrose is niet altijd direct merkbaar; er kunnen jaren voorbijgaan voordat de eerste kenmerkende verschijnselen optreden: verminderde eetlust, gewichtsverlies, misselijkheid, braken, onwelgevoelen, een dof gevoel in handen en voeten, bleekheid.

Alleen onderzoek door een dokter kan de werkelijke omvang van de schade aan de lever vaststellen. Als het verschrompelingsproces nog niet is begonnen, dan is herstel van de lever zeker mogelijk. Een langdurige behandeling door een arts is beslist nodig, maar de aangetaste levercel-len zijn voor altijd verloren gegaan.

leverkwalen

Therapie-ondersteunende maatregelen bij leverkwalen:

* Direct en volledig stoppen met alcoholgebruik! Sterk werkende medicijnen vermijden!

* Een goede voeding, die de lever niet overbelast: vet-arm (geen dierlijke vetten, geen suiker, geen frituur), voedsel dat rijk is aan vitaminen, vooral vitamine-C; veel kool als groente, koolsap; vermijd scherpe specerijen.

* Koude of lauwwarme leem-omslagen in de leverstreek en leemwater (1 theelepel geneeskrachtige aarde in een half glas water).

* Kruidenthee: Genadekruid (Gratiola), paardebloemwortelen (afkooksel), rozemarijn, Mariadistel-vruchten.

* Etherische (vluchtige) oliën: Kamille, pepermunt, 2-3 druppels met honing.

* Het achterwege laten van alcoholgebruik kan op geestelijk gebied enige spanning veroorzaken. Daarom zijn alle ontspanningstechnieken en autosuggestie aan te bevelen, om voor lichamelijke en geestelijke rust te zorgen. Ook wassingen met fruit-azijn en waterbehandelingen werken rustgevend, evenals acupressuur en massage.

* Natuurgeneespreparaten: Boldocynara (druppels), Carduus marianus tinctuur (druppels), Taraxacum tinctuur (druppels), Lycopodium D6 (druppels).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips