Endeldarmontsteking

Klachten en verschijnselen:
Bloed, slijm of etter met de ontlasting.
Obstipatie.
Diarree.
– Hevige pijn in de endeldarm.
– Koorts.

Een ontsteking van de endeldarm (proctitis) kan het gevolg zijn van een bacteriële of virale infectie. Ook kan die een verschijnsel zijn van colitis ulcerosa of van de ziekte van Crohn. In sommige gevallen wordt endeldarmontsteking veroorzaakt door anale geslachtsgemeenschap. Iemand met een endeldarmontsteking door een seksueel overgedragen infectie kan de ziekte naar andere partners overbrengen.

Enkele symptomen die de endeldarmontsteking begeleiden, geven een aanknopingspunt voor de mogelijke oorzaak van de infectie. Slijm, bloed en etter met de ontlasting zijn een aanwijzing voor gonorroe. Als het herpes simplex virus de ontsteking heeft veroorzaakt, zijn er zweertjes of blaasjes rond de anus te zien. In beide gevallen kunt u een brandend of jeukend gevoel van de huid rond de anus hebben.

Er kan een herhaaldelijke drang voor ontlasting ontstaan of ontlasting hebben wordt onmogelijk. Als de infectiehaard zich niet precies in de endeldarm bevindt maar hogerop in de darm (proctocolitis), zullen er vooral symptomen van hevige anorectale pijn en koorts optreden.

Diagnose:

Het medisch onderzoek zal bestaan uit inspectie van de huid rond de anus, analyse van het eventueel aanwezige slijm op de ontlasting en een proctosigmoïdoscopie. Tot het onderzoek kan ook een bloedtest op syfilis behoren.

Hoe ernstig is endeldarmontsteking?

Of de infectie wel of niet gemakkelijk behandeld kan worden hangt af van de oorzaak. Bacteriële infecties reageren op antibiotica; virale infecties doen dat niet.

Behandeling:

De voornaamste behandeling voor een bacteriële endeldarmontsteking is antibiotisch, vaak met tetracycline. Er is geen medicijn beschikbaar dat met zekerheid de door het herpes simplex virus veroorzaakte endeldarmontsteking kan genezen. De arts kan wel middelen voorschrijven die de verbreiding van de infectie kunnen tegengaan en die de klachten zullen verlichten. Proctitis kan worden behandeld met 5-ASA-of corticosteroïdklysma’s. Deze geneesmiddelen worden ook wel toegepast bij proctitis als gevolg van bestraling, met wisselend resultaat.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips