Darmgassen

Iedereen maakt gas aan in zijn dikke darm. In feite wordt het meeste darmgas (flatus) in de dikke darm geproduceerd. Gewoonlijk wordt het gas tijdens de ontlasting uitgedreven. Er zijn echter mensen die een overmatige hoeveelheid gas produceren waar ze de hele dag last van hebben.

Waaruit bestaat darmgas?

Darmgas is hoofdzakelijk uit vijf stoffen samengesteld: zuurstof, stikstof, waterstof, koolzuur en methaan. De vieze lucht is gewoonlijk het gevolg van spoortjes andere gassen, zoals zwavelwaterstof en ammonia. Stikstof en zuurstof zitten in de lucht die wij inademen en kunnen in het darmgas komen wanneer ingeslikte lucht door het spijsverteringskanaal wordt vervoerd. Een beetje koolzuur komt vrij door een chemische reactie in de dunne darm. Waterstof, koolzuur en, bij veel mensen, methaan worden in de dikke darm geproduceerd door bacteriële gisting van koolhydraten die niet in de dunne darm zijn verteerd en geabsorbeerd.

Wat voor voedsel veroorzaakt darmgassen?

Voedsel dat overmatig gas kan veroorzaken zijn erwten en bonen, tarwe, haver, zemelen, uien, spruitjes, kool, maïs en koolraap. Mensen die een tekort hebben aan het verteringsenzym lactase kunnen ook problemen krijgen met melkproducten. Vermeerdering van darmgas kan ook verwacht worden bij een vezelrijk dieet en bij het gebruik van bulkvormers.

Wat te doen bij overmatige darmgassen?

Zelden is overmatig gas toe te schrijven aan een ziekte van het spijsverteringsstelsel en behandeling van die ziekte vermindert vaak de hoeveelheid gas die in de darm wordt geproduceerd. In de meeste gevallen echter is overmatig gas niet het gevolg van ziekte. Hoewel overmatig darmgas u misschien in verlegenheid kan brengen en het zeker hinderlijk is, is het geenszins een ernstige afwijking.

Sommige mensen vinden dat de klachten verbeteren wanneer ze voedsel dat winden kan veroorzaken, vermijden, vooral bonen en melk. De middelen die hiervoor in de vrije verkoop te verkrijgen zijn hebben zelden enig effect.

Wat is ingeslikte lucht?

Ingeslikte lucht maakt slechts een klein deel uit van de darmgassen. De lucht in de maag die het opgeblazen gevoel geeft, is echter ingeslikt. Lucht kan met of zonder voedsel of vloeistof worden ingeslikt.

Te snel eten, een kunstgebit en kauwgom kunnen hiertoe bijdragen. Vaak wordt lucht ingeslikt in een poging op te boeren of om het drukgevoel in de bovenbuik te verminderen. U kunt zich zelfs niet eens bewust zijn dat u lucht hebt ingeslikt. Dit wordt wel eens ’jo-jo boeren’ genoemd omdat de lucht daalt en meteen terugkomt. Koolzuurhoudende dranken kunnen koolzuur in de maag afgeven en daarmee een bron van gasvorming zijn.

Ingeslikte lucht kan met het voedsel mee in de dunne darm komen. Een deel van de lucht wordt opgelost in het lichaamsvocht en tenslotte door de longen uit het lichaam verwijderd.


Relevante artikelen
2 reacties
  1. Diverticulose ik krijg onverwachtse hevige pijn en krampen vraag mij af hoe je dit kan voor komen?of diver culitus. Je hebt op dat moment een er varing van zuur stof tekort, en bloeding.

    1. Bij diverticulose wordt vaak een vezelrijk dieet aangeraden om obstipatie in de darm te voorkomen en de ontlasting soepel te houden. Dit kan mogelijk ook het vervelende gevoel in de darm verminderen. De klachten helemaal voorkomen, gaat helaas niet.

      Met vriendelijke groet,
      Wesley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips