Behandeling vergrote lever

De lever
De lever is een van de grotere en belangrijkere organen van het menselijk lichaam. De lever, ook wel hepar genoemd, is de grootste klier van het lichaam en heeft als functie het filteren van het bloed. Dit is een belangrijke functie en het is dan ook zaak dat de lever in optimale conditie is en vooral ook blijft. Wanneer de lever namelijk niet goed functioneert, kunnen er allerlei klachten ontstaan zoals geelzucht en pijn in de leverstreek. Bij een vergrote lever kunnen verschillende soorten klachten ontstaan, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Vaak is het zelfs zo dat er in de beginfase van een vergrote lever weinig tot geen klachten of symptomen zijn.

Hepatomegalie

Een veel voorkomende aandoeningen aan de lever is hepatomegalie, ofwel een abnormaal vergrote lever. Bij deze aandoening is het zo dat de lever, zoals de naam al doet vermoeden, aanzienlijk groter dan normaal is. Er is sprake van een vergrote lever waneer de lever op zo’n vier tot twee centimeter onder de rib al te voelen is. Wanneer een arts onder de rib voelt en deze de lever kan voelen wanneer de patiënt inademt, is er vrijwel zeker sprake van een vergrote lever.

Advies

De onderstaande behandelingen en tips zijn algemene behandelingen die misschien niet in ieder specifiek geval de beste uitwerking hebben. Wanneer u echter pijn krijgt achter uw rechterribben (de leverstreek) of uw huidskleur gelig is, raden wij aan om een arts te bezoeken en deskundig advies in te winnen.

Behandeling

Wanneer er sprake is van een vergrote lever, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Wat de beste behandeling is, is voor iedereen verschillend en hangt ook af van de situatie. Een goede behandeling om mee te beginnen is het stoppen met het nuttigen van alcohol. Lukt dit niet, probeer dan in ieder geval de alcoholconsumptie tot een minimum te beperken. Alcohol is in grote mate überhaupt niet goed voor het lichaam, maar is met name een aanslag op de lever.

Een andere, relatief gemakkelijke behandeling van een vergrote lever is het veranderen van het eetpatroon. Pas het eetpatroon hiervoor aan van drie grote maaltijden op een dag naar zes kleinere maaltijden, verspreid over de dag. Zorg er hierbij voor dat de maaltijden in ieder geval verse groenten en fruit bevatten. Drink hierbij ook veel water en zorg ervoor dat u uw dieet aanvult met supplementen. Vitamine A, vitamine B-complex, vitamine C, calcium en kalium zijn de vitaminen en supplementen die u aan uw voedingspatroon zou moeten toevoegen voor een gunstig effect op de vergrote lever.

Wanneer een behandeling met natuurlijke middelen de voorkeur heeft, kan ervoor gekozen worden om te beginnen met een Aloë-kuur. Hiervoor dient gedurende tien dagen lang elke ochtend de pulp van een Aloë-blad gemengd met gember en zwarte peper genuttigd te worden. Een andere mogelijkheid is het drinken van Cichorei-sap. Het sap van deze wortel is een veelgebruikte en vooral ook goedkope oplossing voor wanneer men een vergrote lever heeft. Ook het gebruik van het kantakari kruid en het gokulakanta kruid heeft een positief effect op een vergrote lever.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Emmy Woltering

    Na een buik echo waarin er geconstateerd werd een vergrote lever. Ben ik.op zoek gegaan naar informatie. Echter met de gegevens die staan kan ik niets. ik heb m’n hele leven nog geen druppel gedronken eet veel groenten en fruit, gebruik de vitamines en eet nu ongeveer 6 keer per dag. Is er geen dieet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips