Anuspijn

Bent u ooit wel eens wakker geworden door een scherpe, stekende pijn in de endeldarm?

Deze pijnlijke aandoening wordt proctalgia fugax (vluchtige pijn aan de endeldarm) genoemd. De oorzaak wordt niet goed begrepen, maar men denkt dat de pijn door een hevige kramp komt van de spieren in het kleine bekken of in de endeldarm. De pijn lijkt op die bij kuitkramp.

Kenmerkend is dat de pijn ’s nachts optreedt terwijl u slaapt. U wordt van deze intense, krampende pijn wakker. Binnen een paar minuten tot een half uur vermindert de pijn. De pijn kan met onregelmatige tussenpozen terugkeren, variërend van twee keer per week tot een paar maal per jaar. Soms verdwijnen de aanvallen helemaal.

Ofschoon de pijn erg beangstigend kan zijn, kunt u er zeker van zijn dat die niet ernstig is. De pijn wordt niet veroorzaakt door kanker, aambeien of door andere ziekten van de endeldarm.

Wat kunt u doen?

In de eerste plaats, raadpleeg uw huisarts. Zijn diagnostisch onderzoek kan elke ernstige ziekte uitsluiten. Dit zal u gerust stellen; hevige pijn houdt niet per definitie verband met een ernstige ziekte.

Hier volgen enkele tips om een volgende keer dat u deze pijn hebt uit te proberen.

Neem een warm bad.
Probeer ontlasting te krijgen; hierdoor verdwijnt de pijn soms.
Drink warm water of eet beschuit of crackers en dergelijke; dit kan de normale darmwerking stimuleren en daardoor de kramp opheffen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips