Acute blindedarm ontsteking

Klachten en verschijnselen
Constante pijn die in de bovenbuik of rond de navel begint, daarna rechts in de onderbuik wordt gevoeld en die verergert als de buik bewogen wordt, zoals met lopen, hoesten en dergelijke.
Geen eetlust.
Misselijkheid en in vele gevallen braken.
Vaak vergeefse aandrang voor ontlasting of om winden te laten.

Acute blindedarm ontsteking:

Blindedarmontsteking is een ingeburgerd begrip. Het is echter niet de blindedarm (coecum) die ontstoken is, maar de appendix, het wormvormig aanhangsel. Het is daarom beter te spreken over appendicitis. De appendix, het wormvormig aanhangsel, steekt uit het eerste deel van de blindedarm, is hol van binnen en ongeveer 10 centimeter lang.
Het aanhangsel heeft bij mensen geen functie van betekenis. Het is niet precies bekend waarom het aanhangsel ontstoken kan raken, gezwollen en vol met etter. Mensen die de meeste kans op een appendicitis hebben, zijn tussen de 10 en 30 jaar, hoewel appendicitis op alle leeftijden kan voorkomen. Overlijden aan een appendicitis is zeldzaam. De diagnose is bij kinderen en bij ouderen soms moeilijk te stellen.

Diagnose bij Acute blindedarm ontsteking.

De huisarts zal u naar uw klachten vragen, informeren of u uw eetlust hebt verloren, of u pijn voelt met urineren of aandrang hebt voor ontlasting of om winden te laten. De buik zal zorgvuldig worden onderzocht, ook met de vinger in de endeldarm (rectaal toucher). Een hevige gevoeligheid van de buik is een belangrijk teken. Als de huisarts denkt dat u een acute appendicitis hebt, zult u in het ziekenhuis opgenomen worden. Afhankelijk van de Klachten en verschijnselen, zal bloedonderzoek en analyse van de urine worden verricht. Soms wordt een röntgenoverzichtsfoto van de buik gemaakt en de laatste tijd speelt echografie een steeds grotere rol in de diagnostiek.

Hoe ernstig is appendicitis?
Peritonitis, een ontsteking van het buikvlies (peritoneum), kan ontstaan als de ontstoken appendix openbarst (perforeert). Dit is een ernstige toestand. Normale versus ontstoken appendix
Behandeling. Operatie. De standaard procedure is de appendix operatief te verwijderen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips