Triceps brachii

De triceps brachii (driekoppige spier) bevindt zich aan het bovenste deel van de binnenzijde van de arm. Het is de belangrijkste extensor van de arm en bestaat uit drie druppelvormige koppen: de lange kop, de laterale kop en de mediale kop. In samenwerking met andere nabij gelegen spieren kan hij ook de schouder bewegen, want de bovenste uiteinden van de spier zijn bevestigd aan het schouderblad. De lange kop, de grootste van de drie, is aangehecht aan het schouderblad vlak onder de ronde holte van het schoudergewricht en strekt zich uit over bijna drievierde van de arm naar de voorzijde. De laterale kop ligt aan de achterzijde en zijkant van de bovenarm.

De mediale kop plooit om de achterzijde van het opperarmbeen en wordt grotendeels bedekt door de lange kop. Het ondereinde is aangehecht aan het platte uiteinde van de ellepijp. De triceps brachii strekt de onderarm bij het ellebooggewricht. Hij bepaalt het op en neer bewegen van de onderarm samen met de biceps brachii.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips