Teres major

De musculus teres major is een korte en dikke, enigszins afgeplatte spier die vanaf de scapula (schouderblad) naar de humerus (opperarmbeen) loopt. Hij begint vanaf het laagst hoekdeel van de scapula en loopt in de intertuberculaire (tussen de knobbelige uitsteeksels gelegen) groeve van de humerus.

De musculus teres major wordt van zenuwuiteinden voorzien door de vijfde en zesde cervicale (hals-) zenuwen en wordt doorbloed door de dorsale (rugwaartse) vertakking van de arteria subscapularis (slagader onder het schouderblad). Deze spier voorziet voor een deel in de rugwand van de oksel en helpt bij het aanvoeren van de arm (van de buiten naar de romp toe bewegen). Ook zorgt hij voor de rotatie in het midden van de arm als deze achter de rug wordt gehouden. Als de arm naast het lichaam hangt wordt de musculus teres major aangespannen. Wordt de arm gestrekt dan verlengt en versmalt deze spier zich.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips