Tensor tarsi tympani veli palatini

Tensor tarsi
De tensor tarsi bevindt zich aan de binnenzijde van de musculus orbicularis oculi. Het is een kleine, dunne spier, ongeveer zes mm breed en twaalf mm lang. Deze spier trekt het ooglid naar binnen en drukt de traanzak (saccus lacrimalis) samen, waardoor tranen tevoorschijn komen.

Tensor tympani

De musculus tensor tympani is een kleine oorspier. Hij onspringt aan het kraakbeen van de buis van Eustachius en inserreert in het handvat van de malleus (klein botje in het oor in de vorm van een hamer). Hij wordt geïnnerveerd door vertakkingen van de nervus trigeminus via het ganglion oticum. Drie kleine botjes -malleus, incus en stapes- verbinden het trommelvlies met het ovale venster aan de andere kant van het middenoor. De bewegingen van deze kleine botjes zorgt ervoor dat geluid door het middenoor naar het binnenoor wordt geleid.

Tensor veli palatini

De tensor velati palatini is een kleine spier in het zacht gehemelte. Hij ontspringt aan het wiggebeen en de buis van Eustachius en inserreert in de rand van het hard gehemelte. De tensor valati palatini wordt geïnnerveerd door vertakkingen van de nervus trigeminus. Deze spier spant het zacht gehemelte aan waardoor de buis van Eustachius opent. U kunt de beweging van deze spier voelen bij het gapen. Het helpt de luchtdruk in het middenoor gelijk te houden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips