Spierklachten: de Whatsapp-vinger

Eigenlijk is iedereen wel bekend met RSI, in de volksmond de muisarm genoemd. Veelvuldig gebruik van de computermuis kan leiden tot (onherstelbare) schade aan spieren en gewrichten in handen, polsen, ellebogen, nek en schouders. Tegenwoordig is het echter niet meer de muis die het meest wordt gebruikt, maar leven we in het tijdperk van tablets en smartphones. De Whatsapp-vinger is in opkomst! Wees alert op klachten aan spieren en gewrichten die bij het gebruik van de tablet en smartphone worden belast.

 

Wat is de Whatsapp-vinger?

De Whatsapp-vinger is de meest recente vorm van RSI, zoals eerder ook al de SMS-duim werd genoemd door artsen, chiropractors en fysiotherapeuten. In feite komen al deze varianten van de aloude muisarm op dezelfde manier tot stand: door een (te) intensief gebruik van spieren en gewrichten bij specifieke handelingen met een tablet of smartphone. Bij overbelasting kan dit leiden tot ontstekingen of verkramping. Ook blijvende schade in de vorm van slijtage ligt op de loer. Whatsappen, swipen en in- en uitzoomen is dan misschien eenvoudig, maar wanneer je last krijgt van klachten is het zaak om op tijd aan de bel te trekken.

 

Symptomen

Een vorm van pijn of irritatie aan de spieren of gewrichten is eigenlijk de enige manier waarop de Whatsapp-vinger kan worden herkend. Enkele symptomen die kunnen duiden op overbelasting van spieren door tablet- of smartphonegebruik:

  • Kramp of pijn in de handen en polsen;
  • Pijn die uitstraalt naar nek en/of schouders;
  • Pijnlijke vingertoppen;
  • Tinteling in de vingers;
  • Geïrriteerd gevoel in gewrichten (of aanhechtingen);
  • Verminderde kracht in de hand en vingers.

Het voorkomen van klachten

Een manier om overbelasting of ontsteking te voorkomen, is door het gebruik van spieren en gewrichten te verminderen of beter te verdelen. Het kan daarom zeker de moeite waard zijn om zowel met rechts als met links uit de voeten te kunnen met een dergelijk apparaat. Blijf daarnaast afwisselen in de manier waarop de tablet of smartphone wordt gebruikt. Veel mensen maken bijvoorbeeld in één hand gebruik van de smartphone: vasthouden en navigeren tegelijkertijd. Het is aan te raden om het toestel met de ene hand vast te houden, en met de andere hand te navigeren. Dit is minder belastend voor spieren en gewrichten. Zorg bij gebruik van tablet en/of smartphone voor een ontspannen houding.

 

Behandeling

Heeft u last van spierklachten of pijn in bijvoorbeeld de polsen, en heeft u het vermoeden dat dit komt door intentief gebruik van tablet of smartphone? Laat de Whatsapp-vinger of soortgelijke variant dan behandelen door de fysiotherapeut of chiropractor. Zij kunnen de spieren helpen ontspannen en herstellen. Het is niet nodig om medicijnen te slikken, dat is immers geen structurele oplossing. Blijf ook niet te lang rondlopen met deze klachten, want ze kunnen dan – net als bij RSI het geval is – uitmonden in chronische klachten.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Ik heb last van mijn middelvinger, ringvinger en pink. En mijn knokkels en mijn hand ik weet niet wat ik heb maar ben wel nieuwsgierig. Het doet pijn met kracht zetten en buigen en strekken, als ik er op druk doet het geen pijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips