Semispinalis cervicis

De musculus semispinales cervicis (rondom de wervelkolom gelegen halsspier) strekken zich uit langs en rondom de wervels. Deze spier loopt evenwijdig met de musculus semispinalis thoracis (rondom de wervelkolom gelegen borstspier). De musculus semispinalis cervicis begint bij de dwarsuitsteeksels (processus transversus) van de tweede tot vijfde thoracale (borstkas-) wervels en lopen tot het werveluitsteeksel (processus spinalis) van de axis (de draaier of tweede halswervel) en de derde, vierde en vijfde cervicale (hals-) wervels.

Hij verleent de wervelkolom zijn buigzaamheid, bijvoorbeeld bij een diepe buiging. Ook zorgen deze musculi semispinalis cervices ervoor dat de wervelkolom zich kan strekken. In deze spieren lopen de dorsale (rugwaartse) vertakkingen vam de nervus cervices en thoracica (hals- en borstkaszenuw) en worden via vertakkingen van de aorta (grote lichaamsslagader) van zuurstofrijk bloed voorzien.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips