Orbicularis palpebrarum

De orbicularis palpebrarum is het deel van de orbicularis oculi dat het ooglid bedekt. De orbicularis oculi zelf is een brede, dunne, ringvormige spierlaag die zich uitstrekt van de onderzijde van het voorhoofd tot de voorzijde van de wang, en van de binnenzijde van de neusbrug tot de slaap. Vanwege zijn vorm wordt hij tot de kringspieren gerekend. Hij kan in drie delen worden verdeeld: het palpebrale (ooglid), het orbitale (oogkas) en het lachrymale (traanklier) deel. Het palpebrale deel bedekt het ooglid. Het ontspringt aan het palpebrale ligament, loopt over beide oogleden en insereert in het raphe palpebralis lateralis, een smalle, horizontale bindweefsel.

Het orbitale deel van de spier omringt de oogkas en loopt van de onderkant van het voorhoofd naar de voorkant van de wang. Het ontspringt aan de processus frontalis maxillae, een uitsteeksel van de bovenkaak naar boven, omringt de oogkas en insereert in het punt van oorsprong. De bovenste vezels van het orbitale deel komen samen met de occipitofrontalis en de corrugator supercilli. Het lachrimale deel (tensor tarsi) ontspringt aan de lachrimale kam aan de binnenkant van de neusbrug en loopt langs de traanzak om te insereren in het palpebrale deel van de spier. Deze spier wordt geïnnerveerd door de aangezichtszenuw en van bloed voorzien door de arteria angularis, een uitloper van de aangezichtsslagader, en door vertakkingen van de slaapslagader. De drie delen werken samen om het oog te vernauwen, en zorgen er op die manier voor dat het oog kan sluiten en knipperen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips