Occipitofrontalis

De occipitofrontalis is een brede spiervezellaag die het epicranium (bovenzijde van de schedel) bedekt. Hij bestaat uit twee dunne spierlagen. Het achterste deel, de musculus occipitalis, ontspringt aan het occipitale been, is vierhoekig en ongeveer 4 centimeter lang. Het inserreert in de galia aponeurotica.

Het voorste deel, de musculus frontalis, is eveneens vierhoekig. Dit deel is breder en de vezels zijn langer. Het ontspringt aan de galia aponeurotica, bedekt het voorhoofd en insereert in de huid van de wenkbrauwen en neus. De frontalis en occipitalis delen van de spier zijn verbonden door een dunne pees die galia aponeurotica wordt genoemd.

 

Occipitofrontalis

Deze ligt boven de musculi occipitalis en frontalis en bedekt de bovenkant van het cranium. De musculus occipitofrontalis wordt geïnnerveerd door de aangezichtszenuw en van bloed voorzien door de occipitale slagader. De galia aponeurotica werkt samen met de musculus ociipitofrontalis om de scalp te bewegen. De musculus frontalis heft de wenkbrauwen op en trekt de scalp naar voren. De musculus occipitalistrekt de scalp naar achteren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips