Gastrocnemius (laterale kop)

De gastrocnemius is aan twee gewrichten aangehecht: de knie en de enkel. Hij bestaat uit een laterale kop, een mediale kop en één insertiepees. Beide koppen zijn dikke, gespierde kabels die worden gescheiden door de knieholte. Verder naar beneden komen ze samen. De mediale kop is groter en windt zich meer naar de voorzijde van het been dan de laterale kop. De spierkoppen eindigen bij of iets boven het midden van het been, waar ze aan de bijbehorende pees aanhechten. De twee koppen vormen de bolle ‘buik’ van de kuit.

De bijbehorende pees loopt naar beneden en valt ten slotte samen met de pees van de soleus, die er vlak achter ligt. Deze pezen vormen samen de achillespees, die in het hielbeen insereert. De gastrocnemius beweegt het lichaam voort bij het lopen, rennen en springen. De Gastrocnemius tilt de hiel op, zodat het hele lichaam wordt opgetild. Hij helpt ook, zij het minimaal, de knie te buigen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips