Coracobrachialis

De musculus coracobrachialis (ravebekvormige armspier) is een dikke, ronde spier. Hij wordt ook wel de “geperforeerde spier van Casser” genoemd, naar de Italiaanse anatoom Giulio Casser (1556-1616). De musculuc coracobrachialis is de kleinste spier in de opperarmstreek. Hij begint vanaf de processus coracoideus (ravebekvormig uitsteeksel) van de scapula (schouderblad) en loopt tot in het middengedeelte van de humerus (opperarmbeen).

Deze spier bevat zenuwuiteinden van de nervus musculocutaneus (“zenuw in de spierhuid”) en wordt van zuurstofrijk bloed voorzien door de arteria brachialis (armslagader). Deze spier ligt bijna vlak onder de huid en is gedeeltelijk zichtbaar aan de binnenkant van de opperarm vlakbij de oksel als de arm wordt opgetild. Hij loopt langs maar zit niet vast aan het korte deel van de biceps brachii (tweehoofdige armbuiger). De musculus coracobrachialis is de buiger en aanvoerder (beweging naar de romp toe) van de arm ter hoogte van het schoudergewricht.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips