Compressor nasi (nasalis)

De nasalis bestaat uit twee delen: een neusvleugeldeel en een overdwars deel. Het neusvleugeldeel wordt gebruikt wanneer de neusvleugels zijn opengesperd en loopt langs de zijde van de neus. Het dwarse deel loopt diagonaal en wordt gebruikt voor het rimpelen van de neus. De nasalis bestaat uit drie kleine spieren: de compressor nasi, de dilator naris posterior en de depressor septi nasi. De compressor nasi is een kleine, dunne, driehoekige spier. Hij loopt langs de neusbrug en trekt het kraakbeen naar beneden en drukt de alae samen. De depressor nasi is een korte spier die tussen de spieren en het slijmvlies van de bovenlip ligt. Hij ontspringt in de bovenlip en insereert in het neustussenschot.

Hij sluit de nares (neusgaten), de tegenovergestelde actie van de compressor nasi. De dilator nares posterior is een kleine spier die ontspringt bij de inkeping van de neus en insereert in de huid bij de rand van het neusgat. Deze spier opent de neusgaten samen met de dilator naris anterior, die er vóór ligt. Alle spieren van de neus worden geïnnerveerd door de aangezichtszenuw.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips