Schaambeen

Het schaambeen is het voorste van de drie botstukken van het heupbeen. Het darmbeen, zitbeen en schaambeen vormen het heupbeen en de beide heupbeenderen vormen te zamen met het heiligbeen het bekken. Het schaambeen bestaat uit een lichaam (corpus) en een rand (ramus), waaraan een gewrichts komdeel (pars acetabularis) en een schaam naaddeel (pars symphysica) zijn te onderscheiden.

schaambeen

Het lichaam van het schaambeen is dat gedeelte dat de gewrichtskom mee helpt vormen. De onderrand van de rand begrenst het verstopte gat (foramen obturatorum) te zamen met een deel van het zitbeen.

Alle beennaden van de heupbeenderen, dus zowel de schaamnaad in het midden, tussen het oorspronkelijke linker en rechter deel, als de naden tussen schaambeen en darmbeen en die tussen darmbeen en zitbeen zijn onbeweegbaar met elkaar vergroeid. Vandaar dat het geheel de heupbeenderen wordt genoemd. Alleen met het heiligbeen wordt nog een soort gewricht gevormd. buik en de schaamspleet, ontstaan door de ophoping van onderhuids vet.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips