Midlife-crisis

Midlife-crisis betekent, als men het letterlijk uit het Engels vertaalt: ‘Crisis in het midden van het leven’. Algemeen vindt men dat de midlife-crisis kan optreden tussen het 40ste en 50ste jaar. Uitschieters naar boven en naar onder zijn mogelijk.

Bij veel mensen ontstaan in deze fase gevoelens van sterke innerlijke onrust, schijnbaar onverklaarbare ontevredenheid, depressiviteit en een knagend gevoel van verlies aan zelfvertrouwen. In eerste instantie leek het een levensfase waar vooral mannen last van hadden, maar er komen steeds meer aanwijzingen dat vrouwen deze midlifecrisis ook doormaken.

Hoe komt men in de midlife-crisis terecht?

Het bereiken van de middelbare leeftijd betekent onder meer dat zowel de toekomst als het verleden een rol gaan spelen. In de jeugd en als jong volwassene denkt men vooral aan de toekomst en alles wat zich daarin nog gaat afspelen zoals het vinden van een levenspartner, opleiding en carrière. Oudere mensen leven vaak sterk in het verleden. De oorzaak van de midlife-crisis ligt vooral in dit dilemma. Vragen als: ‘Heb ik tot nu toe de juiste beslissingen genomen?’, ‘Wat kan ik voor mijzelf nog bereiken?’, ‘Is er überhaupt nog tijd voor veranderingen?’ en ‘Was dat alles wat het leven te bieden heeft?’ dringen zich dan op.

Midlife-crisis

Er zijn een aantal kenmerkende oorzaken, die bij mannen en vrouwen zo’n crisissituatie op middelbare leeftijd uit kunnen lokken:

De tijd glijdt door je handen
Vaak heeft men het gevoel, dat de tijd te snel voorbijgaat en dat men de tijd niet nuttig besteed heeft. Men beseft dat er voor opnieuw beginnen niet veel tijd meer over is. Het is op deze leeftijd veel moeilijker dan in jongere jaren van beroep te veranderen of een andere levenspartner te vinden of een geheel nieuw leven te beginnen. De hoop op een nieuwe start wordt stukje bij beetje teniet gedaan door onzekerheid en het gevoel de eigen grenzen te overschrijden.

Mentale en lichamelijke kracht verandert
In een maatschappij waar jeugdigheid en schoonheid belangrijk zijn, is het soms moeilijk om zich tevreden te voelen, als men merkt dat men lichamelijk ouder wordt. De eerste rimpels, minder elastische huid, het haar gaat achteruit en allerlei kwaaltjes treden op. Bij vrouwen komt daar nog eens bij dat de overgang in dezelfde periode valt. Deze geeft door de hormoonverandering vaak ook al een hele reeks onaangename lichamelijke en geestelijke klachten.

Directe sociale omgeving verandert
In deze fase gaan ook de kinderen vaak het huis uit, en overlijden de eigen ouders. Veel langdurige relaties komen door deze gebeurtenissen tot een einde. Daardoor wordt men geconfronteerd met het alleen zijn.

De bewegingsvrijheid neemt af
Wie in deze levensfase werkloos wordt, heeft weinig kans een nieuwe baan te vinden. Men heeft vaste gewoontes en de dag heeft een vaste indeling waardoor men minder flexibel is.

Wat kan men tegen een midlife-crisis doen?

De psychologie gaat ervan uit, dat er in elke levensfase voor mensen kenmerkende opgaven en problemen zijn die men het hoofd moet bieden. Als vragen over het leven tot nu toe en in de toekomst als kwellend en pijnlijk worden ervaren, dan is het belangrijk, erover te praten om persoonlijke oplossingen te vinden en de innerlijke harmonie terug te krijgen. Een midlife-crisis moet ook altijd als kans worden gezien om een nieuw begin te maken.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Marco Groothuis

    Ik had er zelf ook last van, maar bij mij kwam het vooral door de problemen op mijn werk. Ik merkte dat ik de bankwereld helemaal zat was en spijt had dat ik niet mijn jeugddroom, werken in de zorg, had nagejaagd. Hierbij kwamen dan nog problemen van de relatie, maar de hoofdoorzaak lag bij het werk. Ik kwam hier achter toen ik met een coach in gesprek ging vanwege mijn onvrede op werk en woedeaanvallen, waar ik vroeger zelden last van had. Deze coach heeft mij leren omgaan met de symptonen en daarmee mijn relatie gered! Ook de oorzaak (de baan bij een bank) hebben we weggehaald en hij heeft me geholpen de stap naar de zorg te durven zetten. Onder andere door mij sollicitatievaardigheden aan te leren en mij weer meer zelfvertrouwen te geven. Er is dus licht aan het einde van de tunnel! Ik raad iedereen een coach van dit bedrijf aan: http://gortcoaching.nl/ . Je kan het misschien ook in een vroeg stadium van de midlife crisis aan je partner voorstellen! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips