Beslissingen nemen

Wanneer we bewust tussen twee of meer mogelijkheden kunnen kiezen, moeten we een beslissing nemen. De beslissing valt vrij gemakkelijk wanneer we de keuze hebben tussen een positief en een negatief alternatief. Als we bijvoorbeeld twee banen aangeboden krijgen waarvan er een uitdagend is en goed wordt betaald, de andere saai is en minder inkomen biedt, dan hoeven we niet lang na te denken.

Anders is het als beide alternatieven voordelen bieden. Dan is het plotseling veel moeilijker een beslissing te nemen. Een voorbeeld is de keuze tussen een langdurige relatie die zekerheid en vertrouwdheid biedt, en een nieuwe liefde die met passie en spanning gepaard gaat. Maar het kan ook zijn dat we van twee kwaden de minste moeten kiezen. Dat komt bijvoorbeeld voor als iemand ziek is en moet kiezen of hij een riskante operatie zal ondergaan of toch pijn wil blijven lijden. In alle gevallen waar ingewikkelde beslissingen worden genomen kan men beter de tijd nemen om alle ‘plussen’ en minnen’ te vergaren voordat men overgaat tot actie.

Wat is belangrijk bij het nemen van beslissingen?

Welke beslissing we uiteindelijk nemen, hangt af van de situatie waarin we ons bevinden en of we deze als positief of negatief ervaren. Daarnaast speelt ook mee welke gevolgen wij van een bepaalde keuze verwachten. Wanneer we bijvoorbeeld bij het eten tussen verschillende gerechten kunnen kiezen, heeft dat verder geen enkele belangrijke consequentie. Maar de beslissing of we wel of geen kinderen willen hebben, heeft voor de rest van ons leven gevolgen. Onze beslissingen worden niet alleen door rationele overwegingen bepaald. Gevoelens en intuïtie spelen vaak een grote rol. Ook verstand en gevoel kunnen elkaar tegenspreken. Het gevoel kan daarbij de overhand krijgen.

Beslissingen nemen

Zo beslissen sommige mensen dat zij toch een kind willen hebben, hoewel de woonruimte eigenlijk te klein is, er niet genoeg geld is en men weinig zekerheid kan bieden. Tegelijk zijn er de nodige voorbeelden dat een intuïtieve beslissing tot het beste resultaat leidt. Met name beslissingen in de menselijke sfeer zoals de keuze van de partner, het aannemen van een medewerker en het kiezen van een baan, worden sterker door ervaring en verwachting dan door pure feiten bepaald.

Wat helpt bij het nemen van beslissingen?

Wanneer men een moeilijke beslissing moet nemen, moet men rustig enkele dagen de tijd nemen om erover na te denken. Daarbij helpt het een blad papier te nemen, en alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten, door ze in twee verschillende kolommen onder te brengen.

Maar opgelet: langer nadenken hoeft niet altijd tot een beter resultaat te leiden. Wie al te veel piekert, kan door onbelangrijke details afgeleid raken, en daardoor de belangrijkere aspecten uit het oog verliezen. Daarom is het altijd goed, zwaarwegende beslissingen met andere mensen (bijv. de partner, vrienden, familie) te bespreken. Wanneer men zijn gedachten moet formuleren, worden ze namelijk vaak vanzelf al veel duidelijker. Bovendien kan een gesprekspartner op andere aspecten wijzen, die men zelf misschien niet zo snel gezien zou hebben. De kans dat men de ‘juiste’ beslissing neemt, is dan groter.

Als anderen beslissen
In het dagelijks leven zijn er veel situaties waarin andere mensen voor en over ons beslissen. Op het werk bepaalt de baas waar we geplaatst worden. De politici beslissen over wetten die ons samenleven reguleren. Bij geschillen beslist de rechter of we gelijk hebben. Maar als we het met deze beslissingen niet eens zijn, kunnen we er vaak nog tegeningaan. Als we op het werk overgeplaatst worden, valt daar dikwijls wel over te praten, politici willen herkozen worden en zelfs het vonnis van een rechter is aanvechtbaar. Voor iedereen is er een grotere of kleinere wereld waarin hijzelf de baas is en beslissingen kan nemen.

Duidelijke beslissingen nemen
Vaak vinden mensen het moeilijk om beslissingen te nemen, omdat ze bang zijn voor de gevolgen die daarmee gepaard gaan. Talrijke stellen die eigenlijk uit elkaar zijn gegroeid, blijven samen voor de kinderen of omdat ze bang zijn voor de eenzaamheid of de financiële problemen. Maar op den duur is het voor de betrokken partijen beter een duidelijke beslissing te nemen. Het vormt een belasting voor de kinderen als ze merken dat de ouders alleen voor hen samen blijven. Als de ouders dan toch uit elkaar gaan, is er door het langer dralen een hoop stukgemaakt. Het kan gezond zijn op tijd een knoop door te hakken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips