Voorkom gewrichtsproblemen met deze simpele tips

Veel lichamelijke problemen ontstaan door het aannemen van een verkeerde houding. Vooral als we zittend werk doen, is het van groot belang om goed op onze houding te letten. Denk hierbij aan zithoogte en de stand van je hoofd en nek, maar vergeet ook de armen en polsen niet. Vooral mensen die kantoorwerk doen, krijgen bovengemiddeld vaak te maken met RSI-klachten. Door gebruik te maken van ergonomische materialen verklein je die kans voor jezelf aanzienlijk.
 

Wat is RSI precies?


Ons lichaam is niet gemaakt om voortdurend dezelfde handeling te verrichten. Toch is dat precies wat we doen, wanneer we aan het typen zijn. Onze polsen worden voortdurend geforceerd in een onnatuurlijke houding gebracht, tenzij je een ergonomisch toetsenbord gebruikt. De Engelse afkorting RSI staat voor Repetitive Strain Injury en betekent letterlijk een blessure door een herhaalde belasting. Hetzelfde kennen we ook uit de tenniswereld: iemand die veel tennist, kan te maken krijgen met een zogenoemde tennisarm doordat de arm steeds dezelfde bewegingen maakt.
 

Nekklachten door een onjuiste schermhoogte


Niet alleen het toetsenbord en de computermuis zijn potentiële veroorzakers van RSI-klachten. Het is ook belangrijk dat je zit aan een bureau dat in hoogte verstelbaar is, zodat je de werkhoogte perfect kunt afstemmen op jouw lichaam. Als er dan ook nog uitsluitend ergonomische bureaustoelen in jouw kantoor staan, zou je denken dat alles goed geregeld is. Het kan dan echter alsnog misgaan, als de hoogte van je beeldscherm niet correct is. Als je rechtop aan je bureau zit, moet het beeldscherm zich op ooghoogte bevinden. Het is dus de bedoeling dat je vanzelf recht voor je uit kijkt en niet je hoofd naar beneden hoeft te buigen. Is dat laatste wel het geval, dan luidt het advies om het scherm hoger te plaatsen.
 

Beweeg in elke pauze

Zittend werk doen is funest voor ons lichaam, als we dat niet compenseren met voldoende beweging buiten ons werk om. Je kunt al tijdens je kantooruren wat extra beweging pakken, door in elke pauze zo veel mogelijk te bewegen. Maak een wandeling voordat je gaat lunchen of haal je koffie eens op een andere verdieping, als dat mogelijk is. Niet met de lift natuurlijk, maar met de trap. Zo pak je ook tussendoor wat extra beweging, waardoor je het lichaam soepel en in goede conditie houdt. Je kunt ook wat bewegingsoefeningen uitvoeren telkens als je iets afgerond hebt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips