Het gebruik van een e-sigaret in Nederland

In Engeland gebruiken zo’n 3,6 miljoen mensen een e-sigaret waarbij het grootste gedeelte een ex-roker blijkt te zien. Het elektrische model heeft ze hierbij afgeholpen van de normale sigaretten. Zo heeft de staat in 2017 zelfs de e-sigaret gepromoot. Uit onderzoek was namelijk gebleken dat veel mensen stierven door jarenlang roken. Maar hoe zit dit nu in Nederland? Om je hier een goed beeld van te geven zullen we hieronder kort stilstaan bij dit onderwerp met de voor- en nadelen omtrent de e-sigaret.

Hoe ziet Nederland de e-sigaret?

De Nederlandse staat ziet de e-sigaret nog een stuk gevaarlijker dan in Engeland. Zo wil de Nederlandse staat in samenspraak met het RIVM strengere regels opleggen voor het gebruik. Roken is natuurlijk nooit goed, maar er dient wel nader onderzocht te worden wat de impact is. Waarschijnlijk vraag je jezelf nu af waarom het in Engeland wel aanbevolen wordt terwijl Nederland een andere mening heeft? Hiervoor is een belangrijke oorzaak, namelijk dat de National Health Service in Engeland veel meer onderzoek heeft verricht naar het gebruik en de effecten van de e-sigaret.

Wat vinden specialisten

Diverse specialisten zijn van mening dat de Nederlandse overheid wat wat kan opsteken van de Britse overheid. Volgens specialisten zijn ze voornamelijk bang dat de Nederlandse jongeren gaan roken door de zoete smaken zoals Appel en menthol, waardoor de voorkeur ligt op het afschaffen van smaken. Echter, blijkt dat deze smaken juist zorgen dat mensen van tabak afraken. Smaak zorgt er namelijk voor dat mensen van tabak smaak afkomen waardoor je sneller geneigd bent om de e-sigaret te gaan gebruiken dan een normale sigaret op te gaan steken.

Bovenstaande stellingen worden tevens ondersteund door de uitspraak van professor Peter Hajek van de Queen Mary University in Londen. Hoewel de specialist nog wel sceptisch is over het beleid, is hij wel van mening dat een e-sigaret zorgt voor een vermindering van het normaal roken. Kijkend naar bevorderingen die de Engelse bevolking maakt door het gebruiken van e-sigaretten is het maar de vraag wanneer andere landen zoals Nederland dit ook meegaan nemen in hun beleid.

Rook met maten

Ongeacht of je een e-sigaret rookt voor de smaak of ter vervanging van een normale sigaret, is het altijd aan te raden om met maten te roken. De damp van een elektrische sigaret bevat schadelijke stoffen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Door het inademen van deze stoffen kunnen luchtwegen geïrriteerd raken en daarnaast is het ook mogelijk om hartkloppingen te krijgen.

Hoewel het nu lijkt dat de e-sigaret schadelijk voor je is, is het normaal roken natuurlijk een stuk slechter. Diverse onderzoeken tonen namelijk aan dat het roken van normale sigaretten een stuk schadelijk is waardoor het beter is om over te stappen naar een e-sigaret.

Daarnaast is het roken van een e-sigaret ook makkelijk en lekker omdat je zelf de smaak kunt bepalen die je wilt gaan proeven. Ben jij liefhebber van aardbei? Dan kun je deze smaak eenvoudig in de winkel aanschaffen waardoor jij heerlijk kunt genieten van een sessie aan de e-sigaret.

Van veel roken naar beperkt roken

Veel mensen vinden het lastig om in een keer te gaan stoppen met roken. Dit komt voornamelijk door de verslaving aan het stofje nicotine. Gelukkig kun je met een elektronische sigaret zelf de hoeveelheid nicotine bepalen. Hierbij is het advies altijd om periodiek af te gaan bouwen. Hierdoor ben jij in staat om op lange termijn nauwelijks meer te gaan roken wat je algehele gezondheid zal gaan bevorderen. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden om dit in werking te gaan stellen? Op het internet kun je veel informatie vinden die je hierbij gaat helpen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips