De rol van fysiotherapie bij artrose
Artrose is een veel voorkomende vorm van reuma, die een belasting kan vormen op het dagelijks leven. Met de juiste fysiotherapeutische behandeling kunnen de klachten verminderd worden. Onderdeel van deze behandeling is een oefenprogramma, met methoden die de klachten verlichten. Wat is artrose precies, en op welke manier kan fysiotherapie ondersteuning bieden?
Wat is artrose?
Artrose is een vorm van reuma, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten afneemt en ontstoken kan raken. De heup- en kniegewrichten worden het vaakst getroffen door artrose, omdat het dragende gewrichten zijn die ons lichaamsgewicht ondersteunen. Veel voorkomende risicofactoren voor artrose hebben betrekking op een overmatige belasting op de gewrichten. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld gewrichtsblessures, overbelasting door overmatig sporten, overgewicht of spierzwakte. Het volledig vermijden van stress op het gewricht resulteert in nog zwakkere spieren, slechtere mobiliteit en daardoor meer pijn. Bij artrose moeten we het lichaam juist leren op de juiste manier te belasten. Dan wordt ook de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen verbeterd, en wordt het kraakbeen geholpen zichzelf te herstellen.
Behandeling
De levensstijl speelt een grote rol in hoe men zich voelt bij artrose. Door lichamelijk actief te zijn en meer over de ziekte te leren, kun je het lichaam de juiste omstandigheden geven om de klachten te verlichten. Dit doe je door bijvoorbeeld gezond te eten en eventueel gewicht te verliezen, en te werken aan de conditie van de spieren met behulp van fysiotherapie bij bijvoorbeeld FysioGrow. Lichaamsbeweging is de behandelmethode waarvan is aangetoond dat deze de allerbeste pijnverlichting geeft artrose, omdat het de spierkracht en balans verbetert.
Persoonlijke benadering
Bij de behandeling van artrose verschilt per persoon, en is afhankelijk van bijvoorbeeld de specifieke klachten, de leefstijl en het persoonlijke doel. Dit betekent dat het trainingsprogramma specifiek moet zijn, een bepaalde belasting moet omvatten en een regelmatig tijdsinterval moet volgen dat is aangepast aan het doel van de behandeling. Daarom is het essentieel om altijd de hulp in te roepen van een erkende fysiotherapeut. Een fysiotherapeut zal helpen om een oefenprogramma samen te stellen dat gericht is op de specifieke omstandigheden om een optimale ondersteuning te kunnen bieden. Daarnaast is een regelmatige follow-up belangrijk, om te beoordelen of er iets aangepast moet worden in het programma.
Het resultaat
Het resultaat van fysiotherapie is dat er een goed belastingspatroon voor de gewrichten ontstaat, dat helpt om het dagelijkse leven zonder pijn te leiden. De oefeningen rond de fysiotherapie zullen helpen om sterkere spieren rond het gewricht op te bouwen om de spanning op het gewricht te verlichten en de mobiliteit en stabiliteit te vergroten, waardoor pijn en stijfheid worden verminderd. De oefeningen komen niet alleen het gewricht ten goede, maar ook het kraakbeen. Echter, kraakbeen heeft een beperkt vermogen tot herstel doordat het geen directe bloedtoevoer heeft. Dit betekent dat kraakbeen zich langzaam herstelt. Maar door het opbouwen van spierkracht en stabiliteit zullen de gewrichten geen verdere schade veroorzaken, en langzaam maar zeker zal ook de functionaliteit van het kraakbeen herstellen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.