Corona zou drugsproblematiek in ons land kunnen verergeren

Het coronavirus zorgt ervoor dat we veel minder sociaal contact hebben met andere mensen. Mensen die we hiervoor zo nu en dan spraken, zien we vaak helemaal niet meer. Vrienden en familie bezoeken we nog zelden en indien mogelijk werken we vanuit huis. Bovendien heeft het virus er ook toe geleid dat veel mensen gedwongen thuiszitten. Eenzaamheid, verveling en stress spelen in deze tijd voor velen een rol. Dit kan ertoe leiden dat mensen die aan drugsverslaving leiden hier minder eenvoudig vanaf komen en dat de problematiek verergert. Ook zou deze maatschappelijke crisis ertoe kunnen leiden dat veel mensen tijdens deze periode een nieuwe drugsverslaving ontwikkelen.

Bij verveling en stress grijpt men eerder naar drugs

Mensen die veel stress hebben of zich vervelen, hebben eerder de neiging om naar drugs te grijpen. Het is dan ook een logische conclusie dat mensen in deze periode eerder een drugsverslaving zullen ontwikkelen. Vooral mensen die hiervoor sporadisch drugs gebruikten, zullen nu eerder de neiging hebben om drugs te gebruiken als middel tegen stress en verveling. Ook voor mensen die al drugsverslaafd waren vóór het begin van de coronacrisis kunnen het deze periode moeilijker krijgen.

Juist tijdens de coronacrisis vervelen veel mensen zich. Je kunt niet zomaar met je vrienden afspreken. Bovendien zijn er ook veel mensen die thuis zitten, omdat zij bijvoorbeeld niet kunnen werken vanwege de maatregelen tegen corona. Dat thuis zitten kan tot verveling en stress leiden, maar ook de financiële gevolgen van het coronavirus kunnen stressvol zijn. Denk bijvoorbeeld aan alle ondernemers die financieel hard getroffen zijn door het coronavirus en de maatregelen.

Om hulp vragen gaat lastiger in deze tijd

Nu we ons grotendeels afzonderen van andere mensen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben veel mensen minder contact met hun vrienden en kennissen. Hierdoor wordt het voor mensen die met problemen zoals drugsverslaving kampen, nóg moeilijker om hulp te vragen. Ook dat kan ertoe leiden dat bestaande verslavingsproblematiek verergert. Daarnaast wordt het ook moeilijker om bij andere problemen om hulp te vragen, waardoor de kans op nieuwe verslavingen ook groter is.

Let goed op huisgenoten

In deze periode zijn de meeste mensen veel thuis. Hierdoor gaat het je mogelijk eerder opvallen als er iets mankeert met een van je huisgenoten. Merk je dat een van je huisgenoten drugs gebruikt of raar gedrag vertoont, dan kan het een goed idee zijn om hierover in gesprek te gaan. Mogelijk kun jij je huisgenoot helpen om uit dit dal te klimmen. Wanneer iemand drugsverslaafd is, kun je diegene het best overtuigen om professionele hulp te zoeken. Een voorbeeld van een organisatie die mensen helpt om van hun verslaving af te komen is Fundamentum.

Heb jij zelf last van stress, verveling of een drugsverslaving?

Veel mensen voelen zich eenzaam in deze periode. Vooral bij mensen die al last hadden van psychische problemen en/of verslaving, verergert de problematiek. Ook mensen die met huiselijk geweld te maken krijgen, hebben het tijdens deze coronacrisis vaak extra zwaar. Als je zelf problemen ervaart, is het belangrijk om hulp te zoeken. Blijf niet met je problemen zitten, maar besef dat je altijd om hulp kunt vragen. Er zijn professionele organisaties die mensen met problemen verder kunnen helpen. Wanneer je met een drugsverslaving kampt, kun je bijvoorbeeld contact opnemen met Fundamentum.

Neemt het gebruik van drugs daadwerkelijk toe?

Uit onderzoek blijkt dat veel cannabisgebruikers aangeven dat ze tijdens de coronacrisis meer cannabis zijn gaan roken uit verveling. Het is aannemelijk dat mensen die verslaafd zijn aan harddrugs ook meer drugs zijn gaan gebruiken. Wellicht dat men minder snel in aanraking komt met party drugs als XTC, maar zeker voor mensen met bestaande drugsproblematiek moet dit een heftige periode zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips