Automatisering in de zorg laat vraag naar ICT’ers stijgen

Steeds meer sectoren zetten in op digitalisering. Dit geldt ook voor de Nederlandse zorg, waar voortdurend gezocht wordt naar mogelijkheden om processen te automatiseren. Automatisering biedt verschillende voordelen voor zorginstanties. Denk aan het feit dat personeel elders kan worden ingezet binnen de organisatie, dat de kans op fouten afneemt bij de uitvoering van processen en dat processen sneller kunnen worden doorlopen. Een medewerker werkt vaak niet meer dan acht of negen uur per dag; de computer werkt dag en nacht door. Om de automatisering in de zorg vorm te geven, is het aantal ICT vacatures de afgelopen periode sterk toegenomen. Het blijkt zorginstellingen veel moeite te kosten deze, maar ook hun eigen vacatures op het gebied van zorgverlening gevuld te krijgen. 

Verschillende vormen van digitalisering in de zorg

Binnen de zorg wordt automatisering op verschillende manieren toegepast. Denk bijvoorbeeld aan digitale zorg op afstand, wat de afgelopen paar jaar steeds relevanter geworden is. Zorginstellingen konden patiënten niet altijd even gemakkelijk op locatie ontvangen als gevolg van de pandemie. Door zorg op afstand aan te bieden via een digitale weg, kregen hulpbehoevenden de zorg die zij nodig hadden. De verwachting is dat deze digitale zorg op afstand de komende jaren vaker toegepast wordt. Een patiënt wordt niet meer op locatie uitgenodigd, maar ontvangt de resultaten van bijvoorbeeld een bloedonderzoek digitaal. Dit kan rechtstreeks in diens digitale dossier, ofwel via een digitaal consult met de arts. 

Een andere toepassing van digitale zorg op afstand is de inzet van chatbots in verschillende apps. Denk aan apps waarmee foto’s gemaakt kunnen worden van afwijkende plekken op de huid. Op basis van deze foto en een conversatie met een chatbot wordt geprobeerd vast te stellen of nader onderzoek vereist is. Deze toepassing van digitale zorg op afstand is nog sterk in ontwikkeling; wanneer is een algoritme volledig te vertrouwen? Men wil voorkomen dat patiënten een verkeerd advies krijgen door een verkeerde inschatting van zo’n algoritme. Algoritme zullen door de toepassing van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie steeds slimmer worden, wat de betrouwbaarheid hiervan vergroot richting de toekomst. 

Robotisering binnen de zorg vaker toegepast

Niet alleen digitale zorg op afstand wint aan populariteit. Hetzelfde geldt voor de toepassing van robotisering. Zoals de naam al doet vermoeden, worden hierbij robots ingezet om zorg te verlenen. Het gaat hierbij zowel om zorgrobots voor het uitvoeren van operaties, als ook voor interactieve taken. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van zorgrobots om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen. Ouderen hebben de mogelijkheid een gesprek aan te knopen met de zorgrobot. Bij moderne varianten is het daarbij mogelijk om via een scherm op de buik van zo’n robot te communiceren met familieleden elders. 

In de operatiekamer komt een zorgrobot de zorgvuldigheid bij het uitvoeren van operatieve taken ten goede. De kans op fouten bij de uitvoering van operaties neemt af, ervan uitgaande dat de zorgrobot vooraf op correcte wijze ingesteld is. 

Beschikbare ICT beroepen neemt in iedere sector toe

Zoals reeds werd aangehaald, richten steeds meer sectoren zich op digitalisering. Het maakt dat niet alleen binnen de zorg de vraag naar ICT’ers groot is; ook elders is het aantal beschikbare ICT beroepen sterk toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelaars van websites en apps, projectmanagers voor de implementatie van ERP- en CRM-systemen, vormgevers voor de ontwikkeling van het design van software, enzovoorts. De verwachting is dat deze trend zich de komende jaren steeds verder door zal zetten. Het beperkte aantal werkzoekenden maakt het voor organisaties lastig om de groei in de toepassing van digitalisering te faciliteren. Immers, een tekort aan personeel heeft een sterk remmende invloed op die groei. 


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips