5 vervelende voetaandoeningen
Pijn in je voeten is niet alleen vervelend, maar kan ook je dagelijks leven flink beïnvloeden. Bij elke stap voel je het opnieuw, waardoor de pijn door blijft zeuren. In dit artikel bespreken we een aantal veelvoorkomende voetaandoeningen, waar ze vandaan komen en geven we je handige tips om die klachten te verlichten. Zo houd je je voeten in topconditie!
Zweetvoeten
Je hebt er vast weleens last van gehad: voeten die niet zo fris meer ruiken. Zweetvoeten ontstaan wanneer de vocht- en warmtehuishouding in je schoenen niet in orde is. Dit is namelijk een ideale omgeving voor bacteriën. Die voeden zich met het zweet en zijn verantwoordelijk voor de onaangename geur.
Heb je hier snel last van? Zorg er dan voor dat je je voeten dagelijks goed wast en ze daarna, vooral tussen de tenen, goed afdroogt. Het dragen van ademende schoenen en sokken van natuurlijke materialen kan ook helpen om zweetvoeten te verminderen.
Hallux valgus
Hallux Valgus is een aandoening waarbij je grote teen scheef groeit, waardoor je een bult krijgt aan de basis van je teen. De term betekent in het Latijn ‘kromme, naar binnen gebogen, grote teen’. Na verloop van tijd kan deze afwijking irriterend worden, omdat het de tweede teen opzij duwt of zelfs laat overlappen. Dit kan het moeilijk maken om bepaalde schoenen te dragen.
Meestal is de oorzaak genetisch, al kan het dragen van strakke schoenen het probleem verergeren. In sommige gevallen kan het probleem verholpen worden door ’s nachts een spalk te dragen die de teen recht houdt of door het gebruik van steunzolen. Mocht dit niet helpen, dan kan een orthopeed besluiten te opereren.
Kalknagels
Kalknagels, ook wel bekend als schimmelnagels, zijn niet alleen een cosmetisch probleem, maar kunnen ook vervelend en pijnlijk zijn. Een infectie kan de nagel dikker en brozer maken, vaak met een gele of witte verkleuring. Hoewel kalknagels op zich niet gevaarlijk zijn, kan het zich verspreiden naar andere nagels, waardoor het probleem verergert.
Wil je je kalknagel behandelen, dan heb je meerdere opties. Bij de drogist kun je speciale crèmes en nagellakken kopen waarmee je het zelf kunt aanpakken. Als het echt ernstig wordt, kan een arts speciale medicatie voorschrijven.
Blaren
Misschien wel de meest voorkomende blessure aan de voeten. Je bent blij met je nieuwe schoenen, maar al snel voel je een blaar opkomen. Zo’n pijnlijke plek ontstaat door wrijving en druk op de huid, bijvoorbeeld door schoenen die net iets anders zitten.
Bij de behandeling van blaren is het belangrijk dat je de huid goed schoonmaakt. Daarna doe je er een pleister overheen om verdere irritatie te voorkomen. Doorprikken is geen goed idee, dit kan namelijk infecties veroorzaken.
Om blaren te voorkomen, is het belangrijk om nieuwe schoenen geleidelijk in te lopen en altijd goed passende sokken te dragen die wrijving verminderen.
Hielspoor
Als je last hebt van hielspoor, voel je een stekende pijn onder je hiel bij staan en lopen. Dit komt door verkalking van de pees die naar je voorvoet loopt. Bij de meeste mensen wordt dit veroorzaakt door overbelasting, bijvoorbeeld wanneer je plotseling intensief gaat hardlopen. Ook mensen met een beroep waarin ze veel moeten staan, zijn een risicogroep voor deze aandoening. Om hiervan te herstellen is het belangrijk om voldoende rust te houden. Ook kan het helpen om steunzooltjes te dragen die je hiel wat ontlasten.
Wees lief voor je voeten
Je voeten krijgen dagelijks heel wat te verduren, dus zorg ervoor dat je ze goed behandelt. Met de juiste aandacht kun je de meeste voetaandoeningen voorkomen of verhelpen. Geef je voeten de liefde die ze verdienen, want ze brengen je overal naartoe!
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.