Hoe herken je een verslaving aan medicijnen?

Een medicijnverslaving wordt gezien als een van de moeilijkste verslavingen om vanaf te komen. In Nederland lijdt ongeveer een half miljoen mensen aan deze verslaving. In veel gevallen gaat het om slaap- en kalmeringsmiddelen, die door artsen worden voorgeschreven bij bijvoorbeeld angst, stress en slapeloosheid. Ook kan een medicijnverslaving ontstaan bij gebruik van pijnstillers, die worden voorgeschreven bij hevige pijn.

Wat is een medicijnverslaving?

Wanneer medicijnen door een arts worden voorgeschreven en op een verantwoorde manier worden gebruikt, is er weinig reden tot zorgen. Maar veel slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers hebben een verslavend effect omdat ze een verdovende werking hebben en helpen om te ontspannen. Bij gebruik van deze medicijnen is er vrij snel sprake van gewenning, soms zelfs al na enkele weken. De afhankelijkheid van de medicijnen die wordt opgebouwd kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn.

Wat zijn de symptomen van een medicijnverslaving?

Wanneer een lichamelijke afhankelijkheid aan een medicijn is opgebouwd, kun je afkickverschijnselen ervaren als je probeert te stoppen. Zo kan je lichaam reageren door te transpireren of te trillen. Ook kun je slapeloosheid, hoofdpijn of nervositeit ervaren in je systeem. Een medicijnverslaving is vaak te herkennen aan:

  • Het maken van een versufte indruk.
  • Een gebrek aan concentratie.
  • Emoties die worden onderdrukt (zowel blijdschap als verdriet).
  • De behoefte om de medicijnen continu bij zich te hebben (bijvoorbeeld in een pillendoosje)

Soms krijgen mensen met een medicijnverslaving last van andere ontwenningsverschijnselen zoals:

  • Een benauwd, duizelig of grieperig gevoel.
  • Spierkrampen, spierspasmes of pijnlijke spieren.
  • Spraak- en zichtstoornissen.
  • Braken of diarree.

Fysieke problemen bij een medicijnverslaving

Wanneer je lichaam eenmaal gewend is aan medicijnen, neemt de intensiteit van het effect meestal vrij snel af. Dat betekent dat de dosering moet worden verhoogd om hetzelfde effect te krijgen. Daardoor hopen de werkzame stoffen zich op in je lichaam, en kan je last krijgen van fysieke bijverschijnselen. Voorbeelden van vervelende bijverschijnselen zijn:

  • Vertraagde ademhaling (bij gebruik van opiaten als morfine).
  • Evenwichtsproblemen (bij benzodiazepinen).
  • Valpartijen (bij benzodiazepinen, door het spierontspannende effect).

Welke medicijnen zijn verslavend?

Een diversiteit aan medicijnen kan leiden tot een medicijnverslaving. De bekendste medicijnen die voor een lichamelijke en/of geestelijke afhankelijkheid kunnen zorgen, zijn:

  • Angstremmers (anxiolytica): o.a. benzodiazepinen.
  • Kalmeringsmedicijnen (sedativa, tranquilizers): o.a. benzodiazepinen.
  • Opiaten (opioiden, sterke pijnstillers): opium, morfine, morfine-derivaten.
  • Slaapmiddelen (hypnotica): o.a. barbituraten en benzodiazepinen
  • Antidepressiva

Hoe kom je van een medicijnverslaving af?

Wellicht heb je geprobeerd te stoppen met medicijninname, maar is dat niet gelukt omdat de ontwenningsverschijnselen zich sterk manifesteerden. Heb je jouw medicijnen nodig om te kunnen functioneren, dan kan het goed zijn dat je eraan verslaafd bent. In beide gevallen is het wijs om professionele hulp te zoeken bij het stoppen met deze medicijnen. Bij Trubendorffer krijg je een behandeling waarbij je thuis blijft wonen en niet hoeft te verblijven in een kliniek. Deze behandeling stelt je ertoe in staat om door te gaan met je werk of studie. Doordat je de behandelingen van Trubendorffer in je eigen omgeving volgt, krijg je de kans om je geleerde kennis direct toe te passen in de samenleving. Ook is het mogelijk om te stoppen met medicijnverslaving door online therapie. Je volgt dan wekelijks vanuit je eigen huis de behandelingen met je behandelaar.

Behandeling van medicijnverslaving bij Trubendorffer

Trubendorffer is specialist in het behandelen van medicijnverslaving. Meer dan 1.000 cliënten per jaar en een zeer cliënten-hoge tevredenheidsscore van 8.7 onderstrepen de expertise van de Trubendorffer-specialisten. De behandelingen van de officieel erkende GGZ-instelling, die gecertificeerd is conform de HKZ-kwaliteitsnorm, worden volledig vergoed. Meer informatie over de behandeling van medicijnverslaving.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Ik ben altijd bang geweest voor verslaving aan medicijnen, daarom minimaliseer ik het gebruik van medicijnen sinds altijd. Het beste is om op zo een natuurlijk-wijze te genezen, want bijna elke medicijnen hebben bijwerkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips