Chloroquine tabletten
Als mensen ergens last van hebben of pijn ervaren dan slikken ze daar tabletten voor. Zoals bijvoorbeeld Chloroquine tabletten. Deze tabletten werden voornamelijk gebruikt om malaria tegen te gaan. Het medicijn is al heel lang op de markt, maar wordt in Nederland niet meer gebruikt tegen malaria, vanwege nieuwere medicijnen. Wel wordt het medicijn nog gebruikt voor andere doeleinden. Maar wat zijn Chloroquine tabletten nu eigenlijk? Onder welke omstandigheden kun je ze beter niet gebruiken en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?
Wat is Chloroquine?
Chloroquine is een geneesmiddel dat voornamelijk werd gebruikt om malaria tegen te gaan. Maar tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt om reuma tegen te gaan. Ook voor de behandeling van ontstekingsachtige ziekten van de huid of ingewanden wordt Chloroquine ingezet. Verder kan je het middel ook gebruiken voor de behandeling van een bepaalde leveraandoening in combinatie met een ander werkend middel. De aanbevolen dosering van de tabletten verschilt per doel waarvoor je het gebruikt. Voor reuma, waar het middel voornamelijk voor wordt gebruikt, is de aanbevolen dosis voor volwassenen 150 tot 300 milligram per dag gedurende 7 tot 10 dagen. Neem de tabletten het liefst zonder te kauwen en met wat water tijdens of na je maaltijd in.
Wanneer kun je Chloroquine tabletten beter niet gebruiken?
Als je allergisch bent voor stoffen die lijken op de bestandsmiddelen van Chloroquine of lijdt aan de spierziekte Myastenia gravis dan kun je Chloroquine het beste niet gebruiken. Ook bij last van netvlies- of gezichtsveldveranderingen is het aan te raden om het niet te gebruiken. Als je het middel langdurig gebruikt dan is het verstandig om je regelmatig te laten controleren door een oogarts. Ook als je in het verleden epilepsie hebt gehad, een bepaalde erfelijke aandoening van het bloed of psoriasis heeft dan kun je het middel beter laten staan. Hetzelfde geldt voor maagdarmstoornissen, stoornissen aan het zenuwstelsel en bloedstoornissen of overgevoeligheid voor kinine. Ten slotte is het ook raadzaam het product te laten staan bij de stofwisselingsstoornis glucose-6-fosfaatdehydrogenasedeficiëntie of onvoldoende lever- of nierfunctie.
Mogelijke bijwerkingen van Chloroquine
Het is mogelijk dat je last krijgt van bijwerkingen als je het middel gebruikt, maar dat hoeft niet. Zo kun je huid- en onderhuidaandoeningen als jeuk en uitslag krijgen of in incidentele gevallen een ernstige overgoeveligheidsreactie met koorts, rode vlekken op de huid, gewrichtspijn of oogontsteking. Ook imuunsysteemaandoeningen, zoals een zwelling in de keel, zenuwstelselaandoeningen als toevallen en voedings- en stofwisselingsstoornissen als verlaging van je bloedsuikerspiegel kunnen voorkomen bij gebruik van dit middel. Ook spieraandoeningen, hoofdpijn, psychische stoornissen en oogaandoeningen behoren tot de mogelijkheden. Verder kun je ook last krijgen van hartaandoeningen, bloed- en lymfestelselaandoeningen, evenwichtsorgaan- en ooraandoeningen, maagdarmstelselaandoeningen en lever- en galaandoeningen.
Mogelijke werking tegen Coronavirus?
Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten dat Chloroquine effectief is om de symptomen van het Coronavirus te bestrijden. Chinese onderzoekers dienden honderd Coronapatiënten in Chinese ziekenhuizen dit medicijn toe. Deze patiënten bleken sneller op te knappen dan patiënten die het medicijn niet toegediend kregen. Ook leverde Chloroquine geen bijwerkingen op bij de patiënten. Op dit moment is er alleen een persbericht van het Chinese staatspersbureau over de werking van Chloroquine tegen het Coronavirus en ontbreekt het aan medische publicaties. De verwachting is dat dit binnenkort verschijnt. Ondertussen worden ook andere medicijnen getest om te kijken of ze effect kunnen hebben op het virus.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.