Welke vaccinaties zijn belangrijk bij de weerstand die ik heb?
In Nederland komen verschillende infectieziekten voor die je weerstand kunnen beïnvloeden. Ze worden veroorzaakt door zogenaamde micro-organismen, waarvan bacteriën en schimmels voorbeelden zijn. In de meeste gevallen word je bij een infectie met een van deze micro-organismen niet direct ernstig ziek; je voelt je een dag ellendig en bent vaak de volgende dag weer de oude. Er zijn echter ook micro-organismen die gevaarlijker zijn. Ze maken je ernstig ziek en kunnen in het ergste geval blijvende, ernstige complicaties veroorzaken. Prikwijzer.nl is een handig platform, welke je meer vertelt over vaccinaties die helpen je lichaam te beschermen tegen deze gevaarlijke micro-organismen. Met een vaccinatie is de kans op ernstige aandoeningen veel kleiner.
Voorbeelden van gevaarlijke micro-organismen
Er zijn verschillende vaccinatieprogramma’s in Nederland. Onlangs nog werd een groot deel van de bevolking gevaccineerd tegen COVID-19, om opname op de IC als gevolg van een sterk aangetaste weerstand door dit virus te voorkomen. Andere voorbeelden van ziekten waartegen je jezelf kunt laten vaccineren zijn bof, difterie, hepatitis B, HPV-kanker, kinkhoest, pneumokokkenziekte en meningokokkenziekte. Op de website van de Nederlandse overheid vind je een compleet overzicht met de huidige vaccinatieprogramma’s. Ouderen en mensen met een verminderde weerstand door een chronische ziekte, komen vaker in aanmerking voor vaccinaties, een voorbeeld daarvan is de pneumokokkenprik.
Nut en noodzaak van vaccineren
Met name jonge kinderen en senioren zijn kwetsbaar voor micro-organismen. Hun weerstand is vaak zwakker dan die van een (jong)volwassene, waardoor het lichaam hulp nodig heeft bij het bestrijden van de micro-organismen. Een vaccinatie biedt het lichaam de gewenste hulp. Zonder vaccinatie lopen mensen met een verzwakte weerstand een onnodig groot risico op ernstige complicaties en zelfs op overlijden. Een vaccinatie sluit complicaties nooit volledig uit, maar maakt de kans hierop wel veel kleiner. Daarbij helpen vaccinaties dergelijke micro-organismen te voorkomen dat een ziekte als polio opnieuw opspeelt in ons land.
Overdracht van micro-organismen
Micro-organismen kunnen op verschillende manieren van mens op mens worden overgedragen. Denk bijvoorbeeld aan hoesten en niezen, waarbij de micro-organismen in de lucht terecht komen en door anderen kunnen worden ingeademd. Ook kun je micro-organismen in je lichaam krijgen door het nuttigen van besmet eten of drinken, door bacteriën die in een open wond terechtkomen, enzovoorts.
Prikwijzer is een initiatief van MSD
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.