Trommelvlies perforatie

Bij een trommelvliesperforatie zit er een scheur of een gaatje in het vlies tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Het doorzichtige trommelvlies geeft de geluidstrilhngen door aan de gehoorbeentjes in het middenoor, de eerste stap in het omzetten van geluidsgolven in zenuwprikkels. Als het trommelvlies is beschadigd of gescheurd, is het gehoor tijdelijk gestoord. Bovendien krijgen bacteriën de kans het middenoor binnen te dringen en infectie te veroorzaken.

Bij directe medische behandeling gaan kleine trommelvliesperforaties binnen een maand of twee vanzelf over. Bij grotere laesies en beschadigingen die niet binnen drie maanden vanzelf overgaan, moet het trommelvlies worden hersteld d.m.v. microchirurgie. Als het trommelvlies is genezen, is er meestal weinig of geen gehoorverlies.

trommelvliesperforatie

Trommelvliesperforatie symptomen

Oorpijn of plotselinge pijn in het oor.
• Gedeeltelijk gehoorverlies.
Bloeding of afscheiding uit het oor. Pijn wordt minder bij drainage.
Oorsuizen (tinnitus).

Oorzaken:

Een ernstige middenoorontsteking (otitis media) kan het trommelvlies beschadigen of doen barsten. Door een voorwerp (wattenstokje, paperclip etc.) in het oor te steken, kan het trommelvlies geperforeerd raken. Door plotseling hoger of lager worden van de druk in het buitenoor kan het trommelvlies scheuren (barotrauma). Dergelijke drukveranderingen kunnen ontstaan bij een klap tegen het oor, een ontploffing dichtbij, of door diepzeeduiken of vliegen.

Trommelvliesperforatie behandeling

• Ga naar de dokter als u vermoedt dat het trommelvlies is gescheurd en dek het oor af met een droog gaasje tegen infectie. Geef of neem zonodig een OTC pijnstiller. Geef kinderen geen aspirine.
• Om middenoorontsteking te voorkomen of te behandelen kan de dokter antibiotica voorschrijven.
• Tegen de pijn kan een warmtepakking of warme handdoek op het oor gelegd worden.
• Houd het trommelvlies droog tijdens het genezingsproces. Ga niet zwemmen en tref maatregelen tijdens het douchen en haarwassen. Dek het oor overdag af met een gaasje.
• Als het trommelvlies niet vanzelf herstelt, kan weefseltransplantatie nodig zijn (myringoplastiek).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips