Veel voorkomende gehooraandoeningen
Bij een gehooraandoening denken de meeste mensen aan slechthorendheid. Iets dat bij veel mensen voorkomt. Zo’n anderhalf miljoen Nederlanders hoort minder goed en ongeveer 600.000 Nederlanders gebruiken een hoortoestel of een ander hoorhulpmiddel. Welke gehooraandoeningen zijn er allemaal?
Een gehooraandoening kan aangeboren zijn. Hierbij kan erfelijkheid een rol spelen. Verder kan ouderdom een oorzaak zijn. Vanaf ons 40e levensjaar kan het gehoor afnemen. Het kan echter ook zijn dat je gehoorschade hebt opgelopen door lawaai.
Welke gehooraandoeningen zijn er?
Veel voorkomende gehooraandoeningen zijn:
- De ziekte van Ménière
- Oorsuizen, oftewel tinnitus
- Overgevoeligheid voor geluid, oftewel hyperacusis
Verder kan een gehooraandoening ook weer onderdeel uitmaken van een syndroom, zoals:
- Het syndroom van Pendred: dit is een schildklierstoornis.
- Het syndroom van Usher: hierbij neemt het zicht en het gehoor geleidelijk af.
- Het syndroom van Waardenburg: dit syndroom is te herkennen aan een witte haarlok een ongelijk kleur van de ogen.
- Het syndroom van Alport: een nierstoornis.
Verder zijn er verschillende oorafwijkingen die met gehoorverlies gepaard kunnen gaan, zoals oorschelpdysplasie- en aplasie (vervormde oorschelp), microtie (een kleine en onderontwikkelde oorschelp of gehoorgangatresie (onderontwikkelde en afgesloten gehoorgang)
De ziekte van Ménière
De ziekte van Ménière is een chronische binnenoorziekte. Meestal bevindt deze ziekte zich in één oor. Soms kan de ziekte ook in beide oren aanwezig zijn. De ziekte van Ménière gaat gepaard met:
- Duizeligheid of draaierigheid
- Gehoorvermindering
- Oorsuizen
Andere bijkomende klachten:
- Drukkend en vol gevoel in het oor
- Vermoeidheid
- Hoofd- en nekpijn
- Licht gevoel in het hoofd
- Oogklachten
De ziekte van Ménière heeft vaak geen duidelijke oorzaak. Waarschijnlijk is de oorzaak een verstoring in de vloeistofhuishouding in het slakkenhuis. De aandoening is nog niet te genezen.
Tinnitus
Tinnitus is geen oorziekte, maar een vorm van gehoorschade. Hierbij neem je geluid waar zonder de aanwezigheid van een externe geluidsbron. Een bekend voorbeeld is een aanhoudende piep in het oor. Bij tinnitus hoor je geluiden die er niet zijn, zoals suizen, piepen, ruisen of bonken. De geluiden kunnen per moment of per persoon verschillen in indringendheid en luidheid. Bijkomende klachten van tinnitus zijn:
- Gehoorverlies
- Concentratieproblemen
De oorzaak van tinnitus is vaak niet aanwijsbaar. Meestal hangt het samen met gehoorverlies. Eventuele oorzaken van tinnitus kunnen zijn:
- Een oorontsteking
- Een harde explosie
- Medicijngebruik
- Een verkeersongeval
- Te vaak en te lang luisteren naar harde muziek: hierdoor raken de haarcellen in het slakkenhuis beschadigd.
Er bestaat nog geen behandeling voor tinnitus die voor een grote groep mensen effect heeft. De bestaande behandelingen hebben vaak een audiologische, psychologische of medische basis. Als tinnitus een aanwijsbare oorzaak heeft dan kan een behandeling leiden tot een vermindering van de klachten. Toch is tinnitus meestal niet te genezen.
Hyperacusis
Bij hyperacusis is iemand overgevoelig voor geluid. Meestal is het een chronische aandoening. Hierbij is het gehoor niet in staat om harde of indringende geluiden te dempen. Hyperacusis gaat gepaard met de onderstaande symptomen:
- Alledaagse geluiden zijn pijnlijk of onverdraaglijk. Hierbij kun je denken aan het geluid van verkeer, een stofzuiger, rinkelend servies of fluitende vogels.
- Vermoeidheid
- Slapte
- Hooikoortsachtige klachten
Hyperacusis heeft geen aanwijsbare oorzaak. Op dit moment is de aandoening niet te behandelen.
hallo,
Ik heb sinds een week last van duizeligheid en vocht ophoping in nek en wang . Ik ben constant misselijk en kan ook niet goed slapen daardoor. Ik heb in het verleden ook aan de linkerkant bestraling gehad wegens hoofd-hals-kanker en ben vorig jaar getroffen door een CVA en had daarna last van het Wallenberg syndroom. Kan iemand mij antwoord geven wat ik precies moet doen…ik weet het even niet meer…..
Ik zou zeggen, niet aarzelen, meteen even naar de huisarts!
Ik heb nu 7 weken doofheid aan 1 oor, na het zwemmen
Er zit geen ontsteking. Huisarts zegt, dat het trommelvlies wel dof is. Doofheid wordt erger en het geluid in mijn oor ook.
Wat nu?
Ik heb een ooraandoening , er is niets aan te doen. Duizelig onstabiel en slecht horend. Ik kan niet tegen scherpe harde geluiden.