Hoe kun je je oren beschermen

U kunt de wereld om u heen niet regelen, maar u kunt maatregelen nemen om uw oren tegen onnodige beschadiging te beschermen. Als u met of vlakbij zware machines werkt of bestookt wordt door hard of continu lawaai, loopt u het risico om een perceptieslechthorendheid te ontwikkelen. Omdat deze vorm van gehoorverlies in het algemeen niet kan genezen, is het zeer belangrijk om perceptieslechthorendheid te voorkomen. Als er risico’s zijn voor gehoorbeschadiging of gehoorverlies, neem dan de volgende regels in acht.

Draag beschermende oordoppen of oorbeschermers op de werkplek

Een methode die haar effectiviteit bewezen heeft, is het gebruik van speciaal ontworpen oorbeschermers (oorkappen) die op koptelefoons lijken. Deze beschermers brengen de meeste harde geluiden terug tot een aanvaardbaar niveau; het geluidsniveau kan met 15-25 dB(A) verminderd worden. Oorkappen kunnen u geheel van de buitenwereld afsluiten, maar ze kunnen ook worden uitgevoerd met luidsprekertjes en een microfoon, zodat u met anderen kunt communiceren. De algemeen verkrijgbare of individueel aangepaste oordopjes van zacht plastic of siliconenrubber beschermen voldoende tegen buitensporig lawaai. Ze verminderen het geluidsniveau met 10-15 dB(A). Oordopjes kunt u ook laten aanmeten aan de hand van een wasafdruk van de gehoorgang. Deze dopjes (otoplastieken genoemd) sluiten de gehoorgang af zonder druk uit te oefenen. De demping is instelbaar. Afhankelijk van de instelling verminderen ze het geluidsniveau met 5-30 dB(A). Watjes zijn ontoereikend en kunnen vast gaan zitten in de gehoorgang. Er bestaan speciale gehoorwatten die gemaakt zijn van glasdons en meestal voorzien zijn van een omhulsel van dunne kunststoffolie. Na een eenmalig gebruik worden ze weggegooid. Ze verminderen het geluidsniveau met 5-10 dB(A).

Schuimproppen zijn cilindervormige stukjes geïmpregneerd kunststofschuim. U drukt ze tussen duim en wijsvinger samen tot een rolletje en brengt ze vervolgens in het oor. Daar zetten ze langzaam uit tot de gehoorgang geheel is opgevuld. Na gebruik zijn de schuimproppen te reinigen en opnieuw te gebruiken. Ze verminderen het geluidsniveau met 10-15 dB(A).

Laat uw gehoor testen

Als u in een lawaaierige omgeving werkt, moet u regelmatig uw gehoor laten testen. Een vroegtijdige vaststelling van gehoorverlies geeft u de mogelijkheid maatregelen te nemen om verdere beschadiging te voorkomen. Het is de verantwoordelijkheid van uw werkgever om gehoorbeschermend materiaal te verschaffen. Vraag uw werkgever daarom om gehoorbeschermingsmiddelen.

Hoedt u voor risico’s tijdens recreatie

De perceptieslechthorendheid ten gevolge van recreatie komt steeds vaker voor. De activiteiten met het grootste risico zijn: kleiduif-schieten, rijden met de recreatieve terreinmotoren en in het bijzonder het luisteren naar buitengewoon luide muziek. Muzikaal kabaal is niet uitsluitend een risico bij het bezoeken van popconcerten of bij het zo hard aanzetten van de stereo dat de wanden ervan schudden. Veel mensen gebruiken tegenwoordig koptelefoons om naar muziek te luisteren, vaak via draagbare cassetterecorders of radio’s, die ondanks hun kleine omvang enorm hoge geluidsniveaus kunnen voortbrengen.

Bescherm uw oren tegen luide muziek door het geluid van uw stereo of cassetterecorder simpelweg lager te draaien. Als u een popconcert bezoekt, gebruik dan oordopjes. Het geraas van een ondergrondse trein kan ook uw oren beschadigen. Wederom geldt dat het gebruik van oordopjes of zelfs het bedekken van uw oren met uw handen, u kan helpen uw oren te beschermen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips