Het oor schoonmaken met een wattenstaafje: goed of slecht?

We doen het eigenlijk al sinds jaar en dag: onze oren schoonmaken met behulp van een wattenstaafje. Het klinkt als iets goeds, maar is het dat ook wel? De laatste tijd gaan er steeds meer geluiden op dat het schoonmaken van een oor met een wattenstaafje meer kwaad dan goed doet. Wat is nu de waarheid? In dit artikel leest u alles over de gevolgen van het schoonmaken van de oren met een wattenstaafje, en over mogelijke alternatieven hiervoor.

 

Oorsmeer in de gehoorgang

Het eigenlijke doel van het schoonmaken van het oor met een wattenstaafje is het verwijderen van overtollig oorsmeer in de gehoorgang. Wat er echter feitelijk gebeurt, is dat het oorsmeer door het wattenstaafje juist dieper in de gehoorgang wordt gedrukt. Dat zorgt ervoor dat het oorsmeer terechtkomt op een plaats waar het eigenlijk niet thuishoort. Bovendien kan een te schoon oor leiden tot bijvoorbeeld oorinfecties of eczeem. Ook heeft oorsmeer een natuurlijke functie. De huid in de gehoorgang is namelijk erg dun. Door de aanwezigheid van oorsmeer wordt deze huid goed beschermd.

 

Andere mogelijke gevolgen

Maakt u uw oren te fanatiek schoon met een wattenstaafje, dan kan dat leiden tot een gaatje in het trommelvlies. Ook wordt een ontsteking in het buitenoor vaak veroorzaakt doordat het oorsmeer zich dieper in de gehoorgang ophoopt, als het door een wattenstaafje verder in het oor wordt gedrukt. Een gaatje in het trommelvlies of een buitenoorontsteking leidt tot vervelende klachten, en kunt u dus het beste voorkomen.

 

Alternatieven voor het wattenstaafje

Wat is dan het alternatief? Simpel, maar doeltreffend: maak uw oren schoon met een schone vinger. Juist omdat een vinger niet helemaal in de gehoorgang past, is het een uitstekend middel om te gebruiken. Zo kan het oorsmeer immers niet verder in de gehoorgang worden geduwd en blijven klachten uit. Een te schoon oor is daarbij ook niet goed. Ook het schoonmaken van het oor met olie en waterstofperoxide is een prima oplossing. Een paar druppeltjes olie in het oor voor het slapengaan, en de volgende dag bij het douchen wat waterstofperoxide in het oor wrijven, en het oorsmeer wordt netjes en voldoende verwijderd.

 

Wilt u het vertrouwde wattenstaafje toch niet helemaal aan de kant leggen, dan is het kiezen van het juiste moment belangrijk. Na het douchen is het oorsmeer zacht en gemakkelijk te verwijderen. Gebruik het wattenstaafje zo min mogelijk, maar maximaal eenmaal per week.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips