Binnenoorontsteking

Bij binnenoorontsteking zijn de halfcirkelvormige kanalen, drie dunne gebogen buisjes in het binnenoor die het evenwicht regelen, ontstoken. Ieder buisje is gevuld met vocht (endolymfe) en bevat calciumsteen-tjes (otolithen). De wanden van de buisjes zijn plaatselijk bezet met haarvezels. Bij beweging van het hoofd bewegen de otolithen en drukken tegen de haarvezels, die prikkels naar de hersenen sturen om de stand van het hoofd te berekenen.

Bij ontsteking van de halfcirkelvormige kanalen wordt dit proces beïnvloed, waardoor de hersenen verkeerde informatie krijgen, met als gevolg duizeligheid en misselijkheid. De verschijnselen zijn weliswaar beangstigend, maar de ziekte is niet ernstig en geneest vaak vanzelf.

Symptomen

• Acute duizeligheid, met draaierigheid en evenwichtverlies.
• Misselijkheid en overgeven.
• Oorsuizen (tinnitus).
• Gehoorverlies in het aangetaste oor (bij bacteriële infectie van het binnenoor).

Oorzaken

• Bacterie- of virusinfecties.
• Allergie.
• Overmatig alcoholgebruik.
• Bepaalde geneesmiddelen, zoals aminoglycosiden.
• Hoofdletsel.
• Binnenoorontsteking kan een complicatie zijn van een cholesteatoom, een cyste-achtige tumor in het midden- of binnenoor.

Andere oorzaken van oorpijn

Een vreemd voorwerp dat de uitwendige gehoorgang beschadigd heeft of verstopt, kan ook zorgen voor vervelende pijn in het oor, net als overvloedig oorsmeer. Ook aandoeningen aan gebit, kaak en aangezichtsschedel (kaak abces, voorhoofdsholteontsteking, kiespijn, tandvleesontsteking, enzovoort)
kunnen hevige oorpijn veroorzaken. Raadpleeg dus altijd uw huisarts als de oorpijn blijft.

Een ontsteking in de externe gehoorgang wordt ook wel zwemmersoor genoemd, omdat deze meestal komt doordat er water in het gedeelte tussen trommelvlies en de gehooropening ingesloten zit – een ideale voedingsbodem voor bacteriën of schimmels. Oorpijn die veroorzaakt wordt door abrupte veranderingen in de luchtdruk, bijvoorbeeld bij het opstijgen of landen van een vliegtuig, wordt barotitis genoemd. Deze pijn is doorgaans van voorbijgaande aard en is meestal ongevaarlijk. Infecties in het binnenoor zijn zeldzaam, maar als de doolhof ontstoken is, is dat gevaarlijk: een dergelijke infectie kan tot volledige doofheid leiden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips