5 meest voorkomende oorzaken van gehoorschade

Gehoorschade kan op verschillende manieren ontstaan, bij jong en oud. Wellicht twijfel je weleens aan jouw eigen gehoor en is de tijd rijp dat je jouw gehoor test. Je kunt dan bij een audicien voor een gehoortest terecht. In dit artikel worden de vijf meest voorkomende oorzaken van gehoorschade besproken.

Hard geluid en lawaai om je heen

Werk je dagelijks in veel lawaai, zoals op een bouwplaats, of bezoek je vaak concerten? Dan loop je het risico dat het aantal decibels te hoog is en dat je gehoorschade oploopt. De heel fijne haarcellen die in het slakkenhuis zitten kunnen dan namelijk deels kapot gaan. Dit zorgt er vervolgens voor dat geluid niet voldoende wordt doorgegeven aan de gehoorzenuw en dat je hersenen dus niet alle prikkels ontvangen.

Oor- en koptelefoons

Je bent aan het sporten, schoonmaken of winkelen en dan komt dat ene nummer voorbij. Dat vraagt om een hoog volume. Ze je geluid na dat nummer wel weer zachter, want oor- en koptelefoons dragen bij aan een grotere kans op gehoorschade. Dit komt onder andere doordat de meesten goed afsluiten en dichtbij de trommelvlies geplaatst worden. Gelukkig hebben de meeste devices tegenwoordig een volumebegrenzer.

Een explosie, ongeluk of wattenstaafje

Met oud en nieuw een vuurwerkbom die vlak in de buurt afgaat, in je oor porren met een wattenstaafje en doorschieten, of een klap op je hoofd. Dit zijn slechts een paar voorbeelden die ervoor kunnen zorgen dat een van jouw trommelvliezen beschadigd raakt. In het ergste geval gaan ook de gehoorbeentjes erachter kapot en is de gehoorschade fors. Het goede nieuws is dat een kleine perforatie van het trommelvlies wel redelijk snel herstelt.

Medicijnen, roken en drinken

Dat medicijnen voor gehoorschade kunnen zorgen is in onze samenleving vrij onbekend. Slik je regelmatig paracetamol of ibuprofen? Dan loop je bijvoorbeeld al meer risico dan een ander. Ook roken en drinken leidt tot achteruitgang van je gehoor.

Te weinig zuurstof

Zuurstoftekort is natuurlijk voor geen enkele lichamelijk functie goed. Zo ook niet voor jouw gehoor. Jouw oren hebben namelijk net als alle andere cellen, weefsels en organen baat bij een continue toevoer van zuurstof. Is dit niet mogelijk? Dan kan gehoorschade onder andere het gevolg zijn.

Wees zuinig op jouw gehoor. Twijfel je over de huidige stand van zaken? Doe dan alvast een hoortest online of laat een gehoortest door een audicien uitvoeren. Blijkt je gehoor inderdaad aan de mindere kant te zijn? Dan kun je tegenwoordig uit veel hippe gehoorapparaten kiezen. Doe de gratis online gehoortest voor meer informatie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips