Waarom een juiste lichaamshouding ontzettend belangrijk is voor je gezondheid

Een correcte lichaamshouding is belangrijk voor je gezondheid. Wanneer je lichaam te lang in een ongezonde houding blijft zitten, kan je daar zowel fysiek als mentaal veel last van krijgen.

Wat is de juiste lichaamshouding?


Een goede lichaamshouding begint bij je wervelkolom. Wanneer je de juiste houding aanneemt, zullen alle spieren rondom je ruggenwervel relaxed zijn en in gelijke posities zitten. Er staat geen druk op bepaalde spieren en je borst staat vooruit.

Om de juiste lichaamshouding aan te nemen, kun je deze korte oefening doen:

  • Zet je voeten op de grond, je mag blijven zitten of gaan staan.
  • Verdeel je gewicht over beide voeten, zodat je heupen recht staan.
  • Houd je rug recht. Je rug heeft van nature een lichte curve, deze mag zo blijven.
  • Relax je schouders.
  • Zorg dat je oren gelijk staan aan je sleutelbenen.
  • Als je staat, strek je benen dan niet helemaal uit, maar behoud een lichte buiging in je knieën om de druk eraf te halen.
  • Nu bevind je je in de juiste lichaamspositie.

De voordelen van een goede lichaamshouding


Wanneer je een goede lichaamshouding hebt, zitten hier meerdere voordelen aan verbonden.

1. Minder rugpijn


Doordat de spieren rondom je wervel ontspannen zijn, zal je niet snel last krijgen van kramp of pijn in deze spieren. Wanneer je lang achter de computer gebogen zit, zal je dit vaak wel merken. Probeer daarom regelmatig je rug te strekken.

2. Meer energie


Doordat je spieren en botten geen constante druk ervaren en in de juiste posities blijven staan, kost het minder moeite om bepaalde activiteiten uit te voeren. Je houdt hierdoor meer energie over om andere dingen te doen.

3. Minder schouder kramp


Heb je wel eens last van je schouders en/of nek? Dan kan dat komen door een slechte houding. Een juiste lichaamshouding draagt bij aan het verminderen van schouderpijn. Zo hoef je minder vaak langs de fysiotherapeut te gaan.

Hoe zorg ik ervoor dat ik de juiste houding blijf behouden?


Het kan best lastig zijn om constant de juiste houding aan te nemen. Toch zijn er een aantal dingen die je kan aanpassen in je leven om het makkelijker voor je te maken.

Zo neemt het veel spanning van je rug om een yoga bal te gebruiken in plaats van een bureaustoel. Doordat de bal blijft rollen, ben je bijna verplicht om een rechte houding aan te nemen.

Een andere manier is om een juiste framemaat voor je fiets voor de juiste houding aan te schaffen. Je zit dan rechter op je fiets en zal minder last hebben van kramp tijdens het fietsen.

Ten slotte helpt het om regelmatig strekoefeningen te doen om al je spieren en botten in beweging te krijgen. Na een paar dagen zal je al veel verschil voelen met eerst.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips