Hoe ongezond is onze zittende leefstijl?

Er zijn verschillende onderzoeken die bewijzen dat veel zitten ongezond is. Sterker nog, mensen die vele uren per dag zitten, zouden een verhoogd risico lopen op vroegtijdig overlijden. Is dat inderdaad zo? Wat is het effect van onze zittende leefstijl op onze gezondheid? En wat kunnen we daaraan doen? In dit artikel leest u het antwoord op deze vragen!

Onze leefstijl: zitten, zitten, zitten!

Ga maar na: hoeveel uur per week brengt u zittend door? Als u werkt, dan is de kans groot dat u dat grotendeels zittend doet. Het aantal banen waarbij werkzaamheden achter het bureau worden verricht – zittend op een bureaustoel – is namelijk erg groot. En als u thuiskomt, dan is de kans ook groot dat u de avond zittend op de bank doorbrengt. Het overgrote merendeel van de Nederlandse bevolking zit dus elke dag heel wat uurtjes. Soms wel vijftien uur per dag. En dat heeft een effect op onze gezondheid.

Het effect van zitten op onze gezondheid

Teveel zitten is niet goed voor ons, zo hebben verschillende onderzoeken uitgewezen. Ook wanneer we verder gezond leven, dus voldoende slapen en sporten en gezond eten en drinken, heeft lange tijd zitten een negatief effect op onze gezondheid. Mensen met een ‘zittende baan’ hebben een grotere kans om ziek te worden en op relatief jonge leeftijd te overlijden. Toch moet bij deze stelling een kanttekening worden geplaatst.

Het is inderdaad zo dat helemaal stilzitten verhoogde gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Korte onderbrekingen zorgen er echter voor dat het zitten minder slecht is voor onze gezondheid dan gedacht. Bent u dus ongedurig, zit u continu te draaien op uw bureau stoel, of verandert u vaak van houding? Dan is dat een goed iets! Ook pauzes nemen, waarbij u even de benen strekt, maakt al een heel verschil.

Wat kan ik doen om gezonder te leven met een zittende baan?

Het ligt voor de hand, maar het is wel zo: zorg ervoor dat u niet lange tijd in dezelfde houding zit. Verplaats met regelmaat uw benen of verander van houding. Het nemen van korte pauzes is belangrijk. Ga dus af en toe een wandelingetje maken. Laat uw collega’s de koffie niet voor u halen, maar loop met ze mee. Een kort pauzemoment kan al voldoende zijn. Die paar minuten op een hele dag maken een flink verschil voor uw gezondheid! Het is dus aan te raden om het patroon van stilzitten zoveel mogelijk te doorbreken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips