De verschillende mogelijkheden bij krachttraining
De trainingsvariabelen: Afhankelijk van het doel van de krachttraining stelt men een programma op. Dit programma wordt ingevuld door voor verschillende mogelijkheden, zoals aantal keren per serie, intensiteit, etc, een bepaalde keuze te maken. In plaats van “verschillende mogelijkheden”: spreken we ook wel van “trainingsvariabelen”.
De meest toegepaste trainingsvariabelen zijn:
1 graad van belasting
De graad van belasting wordt meestal uitgedrukt in procenten ten opzichte van het gewicht, dat men maximaal één maal over het volle traject kan bewegen (met een goede techniek). Dit gewicht wordt ook wel 1 RPM genoemd (1 Repetition Maximum, 1 R(P)M=100%);
Voorbeeld:
Stel dat we een gewicht willen opheffen. Het maximale gewicht dat we over het volledige traject naar boven kunnen heffen, komt overeen met 1 RPM. Het zal duidelijk zijn dat deze maat vooral voor krachtsportfanaten van belang is. Als het u gewoon om verbetering van de functie van enkele spieren gaat, is bovenstaande nauwelijks van belang.
2 aantal herhalingen per serie en aantal series:
Krachtsportoefeningen zijn steeds ingedeeld in een aantal series van gelijke oefeningen. Zo kan een training bestaan uit series van 1 0 gelijke oefeningen, series die dan 3 maal herhaald worden. We zullen zien dat het aantal herhalingen en het aantal series ook bij de door ons beschreven oefeningen van belang zijn.
3 hersteltijd tussen de series:
Als we een serie oefeningen herhalen, zullen we tussen die series door een zekere hersteltijd nemen. Dit is nodig om de spieren weer enigszins “op krachten” te laten komen. Natuurlijk geldt “hoe langer de hersteltijd hoe meer series men kan uitvoeren”.
4 hersteltijd tussen twee trainingen:
Naast de hersteltijd tussen de opeenvolgende series kan men rekening houden met de hersteltijd tussen de opeenvolgende trainingen. Zo zullen we zien dat bepaalde buikspieroefeningen om bij de slappe buik tot een figuurcorrectie te komen, iedere dag moeten worden uitgevoerd. Dit houdt in, dat de hersteltijd tussen twee trainingen hier dus een dag bedraagt.
5 soort oefeningen en volgorde van de oefeningen:
Het zal duidelijk zijn, dat afhankelijk van de soort oefeningen en de volgorde waarin die oefeningen worden uitgevoerd, er tevens verschillen in resultaat kunnen optreden. In die zin verschilt krachttraining met duursporttraining. Of we nu zwemmen, fietsen, hardlopen of wandelen: in alle gevallen trainen we ons uithoudingsvermogen. Krachtoefeningen zijn altijd gericht op bijzondere spiergroepen en we kennen dan ook zeer veel verschillende soorten oefeningen die in even zoveel volgordes kunnen worden uitgevoerd.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.