Het belang van een goed bed

Een goede nachtrust is belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wie slecht slaapt krijgt al snel te maken met verschillende klachten. Een goed bed staat aan de basis van een gezonde nachtrust. Vaak wordt onderschat wat de rol van een bed, bedbodem en matras is.

 

Bijna een op de drie Nederlanders ervaart regelmatig slaapproblemen. In veel gevallen wordt een psychosociale oorzaak gevonden. Ouderen ervaren sneller slaapklachten. Daarnaast spelen een verstoring van het dag- en nachtritme, lichamelijke aandoeningen en specifieke slaapstoornissen een rol. Bij langdurige slaapproblemen ontstaan er slechte slaapgewoonten. Ook gebruikt deze groep slechte slapers vaker een slaapmiddel. Sommige slaapproblemen kunnen verholpen worden middels medische zorg, medicatie of therapie. In andere gevallen blijkt verandering van bedbodem en matras de oplossing te zijn.

 

Keuze van de bedbodem

Er zijn veel verschillende soorten bedden te koop. Welk bed gekozen wordt hangt van de persoonlijke voorkeur en smaak af. Belangrijker is de bedbodem en het matras. De kans dat iemand gelijk het juiste bed koopt is slechts 25%. Proefliggen is onmisbaar bij de aanschaf van een bed. Hierbij wordt het bed minimaal een halfuur getest. Beter nog is het bed thuis uit te testen gedurende minimaal 3 weken.

 

Het matras ondersteunt voor minstens 80% het lichaam. De bedbodem bepaalt met name het ligcomfort. Er zijn 5 verschillende soorten bedbodems. De boxspring wint aan populariteit. Deze geeft optimale ondersteuning en verdeelt de drukpunten. Afhankelijk van het model is de boxspring verstelbaar. Ook de lattenbodem is erg bekend. Het comfort hangt af van de individueel verende latten. Het is hierbij belangrijk om te kiezen voor een lattenbodem waarbij de latten geheel doorlopen tot aan de buitenste zijde. Veel lattenbodems zijn verstelbaar, wat het ligcomfort verhoogt.

 

Een typisch Nederlandse bedbodem is de spiraalbodem. Deze bestaat uit verschillende spiraalveren die met elkaar vervlochten zijn. Het voordeel van deze bedbodem is de uitstekende ventilatie en de lange levensduur. Een schotelbodem hangt nauw samen met de lattenbodem. Hierbij zijn er kunststof schotels op een lattenframe geplaatst. Deze bedbodem is zeer soepel en stevig. De vlavrobodem bestaat uit hardboard met gaatjes ten behoeve van de ventilatie. Dit is een van de minst comfortabele bedbodems.

 

Het juiste matras voor het bed kiezen

Het matras speelt een nog grotere rol bij een goede nachtrust. Veel mensen slapen te lang op hun oude matras. Matrassen hebben veel te verduren en staan continu bloot aan gewicht en vocht. Waar een bedbodem tot wel 20 jaar lang mee gaat, is het beter een matras eerder te vervangen. Wanneer een matras aan vervanging toe is, verschilt per type matras. Een algemene richtlijn is echter ongeveer elke 5 tot 10 jaar.

 

Het juiste matras zorgt voor een goede nachtrust. Ook hier is een ruime keus in. Zo zijn er de pocketvering matrassen, het koudschuim matras, traagschuim, latex of polyether matras. De keuze voor het matras hangt ook af van de bedbodem. bij een pocketvering matras moet een lattenbodem over tenminste 24 laten beschikken.

 

Een goed matras ondersteunt het lichaam op de juiste wijze. Hierbij wordt rekening gehouden met de lichaamsbouw en het gewicht, maar ook met de slaaphouding. Bij een zijligging is het belangrijk dat het matras de wervelkolom in een rechte lijn laten liggen. Voor rugslapers is het zaak dat het matras ondersteuning biedt aan de schouders en de heupen. Hierdoor wordt de natuurlijke kromming van de wervelkolom niet veranderd.

 

Een goede ventilatie is onmisbaar. Gemiddeld verliezen we 0.25 tot 2 liter vocht per nacht. Het juiste matras voert dit vocht snel af. Daarnaast wordt warmte goed afgevoerd, dit geldt vooral voor het schuimmatras of latexmatras. Ook het ligcomfort is een aandachtspunt. Juist het ligcomfort bepaalt de kwaliteit van de slaap.

 

Review van matrassen

Door de grote verscheidenheid aan matrassen is het vaak moeilijk om de juiste keus te maken. Matrassen vergelijken geeft een goed beeld van de beste matrassen. Vaak worden verschillende soorten matrassen getest. Door het lezen van reviews wordt al snel duidelijk welke merken de boventoon voeren. Alleen zo kan een weloverwogen keuze worden gemaakt. Wij hebben zelf het Emma matras getest, het matras dat als beste uit de test van de Consumentenbond naar voren is gekomen. Onze review is hier te lezen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips