Ademhalingsoefening

Het gaat hier om een aparte oefening, die zowel gecombineerd met de reeds beschreven oefeningen kan worden uitgevoerd, dan wel los hiervan. Deze oefening is er op gericht zowel lichaam als geest te ontspannen. Onze ademhaling vindt bewust en onbewust plaats. We kunnen met behulp van de borst- en buikspieren de ademhaling beïnvloeden.

 

Het doel van de volgende oefening is: bewust worden van het ademen.

– beïnvloeding en het regelen van de ademhaling;
– verplaatsen van de ademfunctie van borst naar buik;
– ontspannen van lichaam en geest.

Ga eerst rustig zitten en probeer te ontdekken hoe uw ademhaling verloopt. Daarna gaat u over tot de volgende oefening. Adem krachtig en bewust in terwijl u de buikspieren uitzet en de buik naar voren steekt (broekriem/band moet los zitten). Laat daarna de lucht uit uw longen wegstromen en u voelt de buikwand terugzakken. Herhaal deze oefening 5 maal. Adem rustig in en uit met behulp van de buikspieren. Leg daarbij de hand plat op de buikwand, zodat u deze op en neer voelt gaan met het ademritme. Concentreer u op deze op en neergaande beweging. Probeer te volgen hoe de adem uw lichaam instroomt en er vervolgens weer uitstroomt.

U kunt zich voorstellen dat de energie die met de inademing binnenkomt, voelbaar is tot in uw tenen. Op dezelfde manier kunt u het wegstromen volgen. Als u dit vaker hebt gedaan, zult u deze oefening op eik gewenst moment van de dag kunnen benutten om tot ontspanning te komen.

Wie de oefeningen goed doorneemt zal zien dat veel oefeningen overeenkomsten vertonen met de reeds behandelde rek oefeningen. Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen. Ten eerste worden bepaalde spiergroepen aangesproken die bij de rek oefeningen volledig onbelangrijk zijn. Ten tweede is het ervaren van het aanspannen en het ontspannen van groot belang bij deze ontspanningsoefeningen, terwijl dat bij de rek oefeningen van ondergeschikt belang is.

Wie de getoonde ontspanningsoefeningen regelmatig beoefent en zich sterk concentreert op het eigen lichaam zal werkelijk ervaren hoe men zich door geconcentreerde inspanning, geestelijk kan ontspannen!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips