DNA replicatie

Het doorzien van de structuur van het DNA in 1953 zorgde voor een antwoord op de vraag hoe genetische informatie van de ene naar de andere cel wordt doorgegeven. Vóór de celdeling moet alle informatie die in het DNA opgeslagen is gedupliceerd worden. Dit proces van duplicatie wordt replicatie genoemd. DNA bestaat uit een dubbele helix. Tijdens de replicatie wordt de dubbele helix ontrold en de vluchtige waterstofverbindingen tussen de DNA-basen raken verbroken, zodat de twee strengen niet langer aan elkaar verbonden zijn. De eerste stap van de replicatie is het splitsen of openritsen van het DNA-molecuul in twee aparte strengen. Naast de halve streng vormt zich een nieuwe streng, waardoor een nieuwe, dubbele streng ontstaat.

DNA replicatie

Het materiaal waaruit de nieuwe strengen worden gevormd, alsmede de energiebronnen (ATP, adenosinetrifosfaat) en de enzymen die de benodigde chemische reacties moeten veroorzaken, bevinden zich in de vloeistof van de nucleus (celkern). Als de vorming van de aanvullende streng gereed is, windt elke nieuwe, dubbele streng zich opnieuw in een helix. Zodoende vormen de nieuwe dubbele helixen een identieke kopie van de oorspronkelijke dubbele helix. Na de replicatie in menselijke cellen, draait en comprimeert het DNA zich in 46 chromosoomparen. Op dat moment breken de celkernmembranen en scheiden de chromosoomparen zich en worden naar de polen van de cellen getrokken. Vervolgens splitst de cel zich en ontstaan er twee dochtercellen met elk 46 chromosomen.

Tijdens deze celdeling repliceert de genetische informatie zich en wordt doorgegeven naar de nieuwe cellen. Wanneer nucleotiden verloren of verwisseld raken of verkeerd gepaard worden tijdens dit proces, kan de verandering in opeenvolging die daardoor optreedt – en dientengevolge de veranderde genetische informatie – een eiwit opleveren dat niet goed werkt als de DNA-code wordt vertaald.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips