Ziekte van Kahler

De ziekte van Kahler of multipel myeloom is een soort kanker die ontstaat als gevolg van overproductie van plasmacellen, een soort witte bloedcellen die wordt gevormd in het beenmerg. De plasmacellen woekeren in het beenmerg, infiltreren in het aangrenzende botweefsel en kunnen zich door het gehele skelet verspreiden, met als gevolg botpijn, botbreuken en breekbare, broze botten. Sommige patiënten krijgen een enkele plasmaceltumor, een plasmacytoom, in een bot of elders.

Door de woekering van plasmacellen wordt de vorming van rode bloedcellen, bloedplaatjes en witte bloedcellen gestoord, met als gevolg bloedarmoede, verhoogde kans op bloedingen en toegenomen kwetsbaarheid voor infecties. De verschijnselen kunnen het gevolg zijn van nierfalen, hypercalciëmie (teveel aan calcium door botafbraak) en compressie van de wervelkolom door het inzakken van de wervels.

Bovendien ontstaan er grote hoeveelheden paraproteïnen, een soort immunoglobuline (antistof). De ziekte van Kahler komt meestal voor bij mensen van boven 50 jaar en is gewoonlijk binnen twee jaar na de diagnose dodelijk. Hoewel er geen geneesmethode bestaat, kan behandeling het leven verlengen en de kwaliteit van het leven voor de patiënt verbeteren.

Verschijnselen bij de ziekte van Kahler

• Botpijn, met name langs de wervelkolom, verergerend bij beweging.
• Onverklaarbare botbreuken. Door inzakken van aangetaste wervels wordt men kleiner en wordt de wervelkolom samengedrukt, waardoor dwarslaesie verschijnselen optreden.
Vermoeidheid, bleekheid en kortademigheid door bloedarmoede.
• Vaak bacteriële infecties door een verzwakt immuunsysteem.
• Verhoogde kans op kneuzingen en (neus- en tand-vlees)bloedingen.
Hoofdpijn en slechtziendheid.
• Verschijnselen van nierfalen.
• Verschijnselen van hypercalciëmie (verhoogd calciumgehalte in het bloed) met algemeen ziekzijn, spierpijn of -zwakte, reumatische gewrichtspijnen, onregelmatige hartslag, verstopping, misselijkheid en overgeven, gebrek aan eetlust, vermoeidheid, lusteloosheid, verwarring, depressie, psychose of andere geestelijke veranderingen; soms resulterend in coma.

Ziekte van Kahler oorzaken

• De oorzaken zijn niet bekend; erfelijke factoren kunnen een rol spelen.
• Het risico stijgt met de leeftijd en bij blootstelling aan straling.

behandeling

• Blijf zo actief mogelijk om de botsterkte te handhaven, aangezien inactiviteit het botverlies bevordert. Omdat de botten broos worden moet onder leiding van een dokter of fysiotherapeut een activiteitenprogramma worden uitgevoerd.

• Combinatie-chemotherapie, vaak met gebruik van corticosteroïden (meestal prednison), om de kankercellen te doden.

• Bij plasmacytomen past men bestraling toe.

• Bestraling wordt toegepast tegen botpijn en compressie van de wervelkolom.

• Operatie is nodig bij botbreuken.

• Als er sprake is van nierfalen kan plasmaferese worden gedaan, waarbij de afvalstoffen kunstmatig uit het bloed worden gefilterd.

Pijnstillers worden toegediend tegen de pijn.

Antibiotica kunnen worden voorgeschreven tegen bijkomende bacteriële infecties.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips