Neutrofielen

Neutrofielen zijn een van de vijf hoofdsoorten leukocyten (witte bloedcellen). Het zijn granulaire (korrelige) cellen, net als de eosinofielen en basofielen. Neutrofielen vormen de grootste groep leukocyten en maken ongeveer 60% uit van het totale aantal dat in een gezond lichaam aanwezig is.

Neutrofielen

Een neutrofiel is een volgroeide granulaire witte bloedcel met een kern van twee tot vijf kwabben die met elkaar verbonden zijn door dunne chromatinedraden.

Neutrofiel granulairen

De granulairen van de neutrofiel verkleuren door opname van een mengsel van zure en basische kleurstoffen, vandaar de naam neutrofiel (neutraal; noch zuur noch basisch). De hoofdfunctie van de neutrofielen bestaat uit het opnemen en verteren van specifieke stoffen, vooral schadelijk bacteriën.

Neutrofielen

Dit proces van opnemen en verteren wordt fagocytose genoemd.

De neutrofielen maken zich groter door een soort capsule waarmee de indringers in de celplooien worden gedreven die in de capsules zijn ontstaan. De ruimte waarin indringers dan vastzitten heet een fagosoom. De granulairen in de neutrofielen worden gevuld met afbraakenzymen die zich hechten aan het membraan van het fagosoom en in het fagosoom vrijkomen om de indringers te verslinden. Dus, hoewel neutrofielen een onmisbaar element vormen in onze immunologische afweer, zijn er ook omstandigheden waarbij de krachtige mediatoren van deze cellen zich tegen ons eigen lichaam kunnen keren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips