Inspanningstest

De inspanning kan worden verricht op een loopband of op een stilstaande fiets; de proef wordt een inspanningstest genoemd of een ’stress test’ of een loopbandproef. Ongeacht de inspanning of de naam, het principe is hetzelfde. Het is belangrijk een inspanningstest te doen als u een zware sport gaat beoefenen, vooral als er in de familie hartziekten voorkomen of als u ouder bent dan 40 jaar en andere risico’s met betrekking tot het hart hebt. De test wordt niet routinematig gedaan, maar de huisarts kan hem adviseren als u verschijnselen hebt die kunnen wijzen op ziekten van de kransslagaders. De specialist zal de proef ook laten doen als u een hartaanval hebt gehad om de mate te bepalen waarin de kransslagaders zijn aangedaan.

inspanningstest

De test stelt de aanwezigheid van een ziekte van de kransslagaders nauwkeurig vast bij bijna driekwart van de mensen die dit hebben. Bij 90 procent van de mensen die een lichte ziekte van de kransslagaders hebben, wordt dit door de test vastgesteld. Er worden op meer plekken op de borst elektroden geplaatst en om de arm wordt een bloeddrukmanchet aangelegd. Dan klimt u op een loopband of een fiets. De inspanning die dan volgt, wordt steeds zwaarder, waardoor de hartslag oploopt. De arts die toeziet op de proef, houdt de hartslag, bloeddruk en het elektrocardiogram in de gaten en let ook op eventuele klachten.

De test duurt ongeveer een half uur. Deze tijd is zeer goed besteed als u één of meer van de klassieke risicofactoren voor ziekte hebt, waaronder roken, suikerziekte, hoge bloeddruk, een hoge cholesterolspiegel, of beroerten of hartziekten in de familie. Als u al een hartaanval hebt gehad, kan de reactie op de inspanningstest de arts helpen een oefenprogramma voor u op te stellen dat het herstel bevordert. Zelfs als het hart geen afwijkingen aan de slagaders vertoont, kan de proef van nut zijn bij het ontwerpen van een effectief oefenprogramma.

Als de inspanningsproef aantoont dat de activiteit van het hart tijdens de test constant en sterk is, is de kans groot dat het hart goed functioneert als u zelf aan het trainen bent. Als er tekenen zijn die op problemen wijzen, zijn de resultaten van de test van nut bij het bepalen van de intensiteit van de training en bij het ontwikkelen van een speciaal trainingsprogramma. Als door de test afwijkingen op het elektrocardiogram optreden, kan de arts indien nodig aanvullend onderzoek adviseren, zoals een angiografie of een inspanningsscan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips