Globuline

Globuline is een van de drie hoofdbestanddelen van het bloedplasma. De andere twee plasma-eiwitten zijn fibrinogeen en albumine. Alle drie de eiwitten worden geproduceerd door de lever. Ze circuleren in het plasma en vervoeren kleine moleculen. Het meest overvloedig aanwezige albumine lijkt op de structuur van kippeneiwit en verleent het bloed dan ook zijn kleverigheid. Het is oplosbaar in water en stolt bij verhitting.

Er zijn drie soorten globulinen: alfa, bèta en gamma. Ze zijn onderverdeeld op basis van hun reactie op elektroforese. De globulinen vervoeren bepaalde eiwitten. Hun aantal komt overeen met de helft van de albuminen in het bloedplasma. De globulinen zijn niet oplosbaar in water maar wel in zouthoudend vocht en ze stollen ook bij verhitting.

Globuline is ook te vinden in het hersenvocht. De gammaglobulinen vormen de antilichamen van het bloed en zorgen voor weerstand tegen ziekte. Het bloedplasma bestaat maar voor 3% uit fibrinogenen. Ze vormen een belangrijke schakel in de reactieketen die tot bloedklontering (stolling) leidt. Daarvoor wordt met het enzym trombine een web van dunne eiwitvezels of fibrine gemaakt dat de bloedcellen aan elkaar hecht en zo een brug vormt waarover het beschadigde weefsel zich kan herstellen, terwijl het bloed er onderdoor blijft stromen.

Omdat het een belangrijke factor is bij stolling, wordt fibrinogeen ook wel met factor I aangeduid.


Relevante artikelen
2 reacties
  1. beste , onderzoek verricht in euglobines ; alfa 117 ipv 100 dus te hoog , beta 96 is ok , gamma 24 ipv 25 iets te laag , totaal 238 is goed . i hep te laag , i imm telaag , c imm te laag , geneesheer stelt voor om enzymen te nemen , voormij niet geholpen , graag raad

  2. Beste, bij bloedonderzoek voor Kahler was mijn alfa 1 globuline te laag. (Normaal 2-4 en hij was 1). Echter kan niemand mij vertellen wat die uitslag betekent. Het enige wat men mij zegt is dat het geen Kahler is maar wat die verlaagde waarde betekent weet ik niet. Weet u het wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips